0

П ървата по рода си национална културна стрийминг платформа 7Arts.bg имаше официална премиера днес. Платформата обединява седемте основни направления в изкуството - театър, опера, балет, кино, музика, живопис и токшоу спектакли, и ги прави напълно достъпни за гледане както на територията на България, така и в глобален мащаб.

Първата по рода си национална културна стрийминг платформа 7Arts.bg имаше официална премиера днес. Платформата обединява седемте основни направления в изкуството - театър, опера, балет, кино, музика, живопис и токшоу спектакли, и ги прави напълно достъпни за гледане както на територията на България, така и в глобален мащаб.

По този начин 7Arts.bg предоставя едновременно поле за изява на изключително качествени български артистични продукции и начин, по който те биха могли да достигнат до всички почитатели на родното изкуство както на местна територия, така и по цял свят, обхващайки многобройните български общности зад граница.

Всички, които вече нямат търпение да се докоснат отново до любимите си артисти и продукции, могат да го направят с премиерната програма на 7Arts.bg, която включва някои от емблематичните продукции на Народния театър “Иван Вазов”, селектирани нови български филми, набиращите сериозна популярност и превърнали се в любими за мнозина стендъп комедии, изключително стойностни изложби на изявени български художници, вълнуващи разнообразни концертни формати на най-популярните и обичани родни музиканти, специално безплатно съдържание за най-малките.

Сред дебютните театрални спектакли всички почитатели на родното изкуство могат да се насладят на няколко същински съкровища от репертоара на Народния театър, сред които оригиналните архивни кадри на великолепния моноспектакъл на огромния талант Велко Кънев “Даскал” от Жан-Пиер Допан (режисура Юрий Дачев) и “Актрисата” - емблематичната постановка по Питър Куилтър с бляскавото участие на Стефан Данаилов и Аня Пенчева. Двата спектакъла са неслучайно избрани за старт на програмата на стрийминг платформата: по този начин Народен Театър “Иван Вазов” и 7Arts.bg отдават своята почит към двама от най-легендарните съвременни български артисти, чието творчество и наследство остават вечни.

Сред премиерните театрални постановки може да бъде видяна и “Г-н Ибрахим и цветята на корана” с Мариус Донкин и със специалното участие на самия автор Ерик-Еманюел Шмит. Представлението по случай юбилея на директора на Народния театър Мариус Донкин се превърна в истински хит.

Почитателите на новото българско кино пък ще могат да гледат за пръв път след официалната премиера в напълно разпродадена зала 1 на НДК през юни 2019-а най-новата документална продукция “Ванга - човек и феномен” за легендарната пророчица. Наред с известните предсказания на Ванга - за трагедията в Сирия, за избора на първия чернокож президент на САЩ, за кошмара от пламъците в „Нотр Дам”, във филма се показват архивни кадри за бъдещето на България, Америка, Русия и Япония. Чуват се ясно думите на Ванга дали светът е изправен пред трета световна война. Зрителите на 7Arts.bg ще могат да видят и няколко изключително атрактивни документални заглавия на режисьора Борислав Колев.

Любителите на оперното изкуство могат да открият великолепните класики „Аида“, балетите „Лебедово езеро“ и „Дон Кихот“ на Държавна опера – Стара Загора.

Феновете на стендъп комедията ще може да гледат новите спектакли на комедиантите Георги Кючуков, Тео Чепилов, Митака Велков, Dee Anna, Кубрат Аргилашки, Моника Найденова, Дими Деянски. Сред наличните изложби пък е тази на големия български живописец и график Милко Божков.

„Идеята за културен стрийминг не е нова. Ковънт Гардън, Бродуей, Метрополитън отдавна правят подобни онлайн излъчвания на собствените си постановки. Реално ситуацията, в която попаднахме, ни даде тласък и много голяма енергия да създадем проекта 7Arts.bg, защото българската култура има нужда от този тип «дигитална инфраструктура», споделя Андриана Петкова, един от създателите на