0

Г олемият драматург, поет и писател Стефан Цанев ще получи награда „Икар“ за изключителен принос към българския театър на 27 март, когато светът чества Международния ден на най-популярното сценично изкуство. Актьорът от Варненския театър Михаил Мутафов е удостоен с почетен „Икар“ за професионална чест и достойнство, а режисьорът проф. Елена Баева – за педагогическата си дейност.

Големият драматург, поет и писател Стефан Цанев ще получи награда „Икар“ за изключителен принос към българския театър на 27 март, когато светът чества Международния ден на най-популярното сценично изкуство. Актьорът от Варненския театър Михаил Мутафов е удостоен с почетен „Икар“ за професионална чест и достойнство, а режисьорът проф. Елена Баева – за педагогическата си дейност.

„Ако вземеш награда „Икар“, може един ден да станеш председател на Съюза на артистите“, пошегува се шефът на синдикалната организация, актьорът Христо Мутафчиев, позовавайки се на собствения си опит минути преди да бъдат обявени номинациите на САБ за 2019 г. За крилатата статуетка за водеща мъжка роля сега ще спорят младият Боян Арсов („Животът е сън“ в Червената къща), Бойко Кръстанов („Петел“ в Младежкия) и Владо Пенев („Бащата“ в Народния театър), чийто успешен сезон минава под знака на 60-годишнината му. В категорията за водеща женска роля се състезават Ана Пападопулу („Дивата патица“ в Народния), актрисата драматург Здрава Каменова („Дом за овце и сънища“, копродукция със студио „Я“ - Берлин, и театър „Ноймаркт“ - Цюрих) и Ива Тодорова („Приятно ми е, Ива“, моноспектакъл на Театър 199). Номинираните актьори в поддържащи роли са Герасим Георгиев-Геро (Санчо Панса в „За какво ви е Дон Кихот“ в Сатирата), Йордан Ръсин („Нова Библия“ в „Сфумато“) и Христо Петков („Наблюдателите“ в Народния). Актрисите, които се конкурират в аналогичната категория при дамите, са Анастасия Лютова („Килър Джо“ в МГТ „Зад канала“), Весела Бабинова („Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“, пак там) и Ирини Жамбонас („Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ в същия театър).

В най-престижната категория – за режисура, конкуренти са работещият в Германия Иван Пантелеев с „НЕОдачници“ по Горки, Крис Шарков с „Дивата патица“ от Ибсен (и двата спектакъла са на академичната сцена) и Стайко Мурджев за „Петел“ от Майк Бартлет в Младежкия.

Всички номинации може да видите на сайта на САБ.