0

Т еодора Духовникова и Асен Блатечки очаквано спечелиха наградите за женска и мъжка роля в 30-ия национален фестивал на малките театрални форми във Враца. Председателят на журито Копринка Червенкова и членовете му Явор Койнаков и Стефан Янков дадоха статуетки на Теодора Духовникова за ролята й на Регина в „Лисичета“ на народния театър „Иван Вазов“ и на Асен Блатечки за ролята на Итън в спектакъла „Зимата на нашето недоволство“, дело на Малък градски театър „Зад канала“.

Теодора Духовникова и Асен Блатечки очаквано спечелиха наградите за женска и мъжка роля в 30-ия национален фестивал на малките театрални форми във Враца. Председателят на журито Копринка Червенкова и членовете му Явор Койнаков и Стефан Янков дадоха статуетки на Теодора Духовникова за ролята й на Регина в „Лисичета“ на народния театър „Иван Вазов“ и на Асен Блатечки за ролята на Итън в спектакъла „Зимата на нашето недоволство“, дело на Малък градски театър „Зад канала“.

Големите дами на българската театрална режисура Бина Харалампиева и Маргарита Младенова бяха отличени съответно за „Лисичета“ от Лилиян Хелмън и за поетичния спектакъл „За светлото, което бе” на театъра във Враца. Домакините спечелиха още две награди – за сценография със статуетка от церемонията по награждаването си тръгна Ивайло Николов, а актьорите, реализирали спектакъла „За светлото, което бе“ бяха отличени с колективна награда.

Наградата за музикално изпълнение на живо, връчвана от проф. Стефан Драгостинов, беше присъдена на Сенка Булич от спектакъла „Мечта за живот” на театър „Хотел Булич“ – Загреб, Хърватска.

С приз за най-добър моноспектакъл от 9-ия Международен фестивал на камерните театри, организиран от NETA, си тръгна Мая Бежанска за „Комедиантката“ от Джон Л`ьору”, режисьор Невена Митева, Държавен куклен театър – Сливен. Награда беше присъдена и за успешната реализация на съвременна българска драматургия в спектакъла „Целувката” от Анна Петрова, режисьор Невена Митева, Драматичен театър „Ал. Цуцунава”, Озургети, Грузия.