Министър Каракачанов: Започват процедури по отстъпено право на строеж на жилища за военни

Министър Каракачанов: Започват процедури по отстъпено право на строеж на жилища за военни

„Аз съм благодарен на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната за подкрепата, която ми даваше за провеждането на моята политика, но смятам, че има какво още да се направи“. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на  въпроси днес след тържественото отбелязване на Деня на ракетните войски и артилерията в Асеновград, съобщиха от МО.

Каракачанов посочи, че е направено много през изминалите четири години за повишаването на доходите на военнослужещите, за попълване на некомплекта във военните формирования, за ремонта и модернизацията на въоръжението и техниката, за закупуването на нова техника, но няма как за това време да бъде наваксано пропуснатото през изминалите 30 години. Tой открои недостига на жилища за военнослужещите като един от въпросите, за чието решение се работи и сега.

„Дълги години практика е било имотите на Министерството на отбраната, които са на хубави места в градовете, да бъдат подарявани на общини или продавани на частни фирми. Когато аз станах министър, заявих, че времето на подаръците приключи. Подготвили сме цял списък от имоти, разположени в основните гарнизони - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, които под формата на отстъпено право на строеж ще бъдат обявени на търг и ще бъдат придобивани жилища в завършен вид“, разясни министър Каракачанов.

През последните две години се подготвяли всички необходими документи и предстои скоро да стартират първите процедури по отстъпеното право на строеж, за да може да бъде решен и този проблем. Министър Каракачанов посочи, че в разработените проекти се предвижда освен жилищни блокове, да бъдат изградени и детски центрове и детски градини за децата на военнослужещите.

"Не са предприемани разговори за цената на втората група от 8 самолета F-16", посочи министър Каракачанов в отговор на въпрос за появила се в медиите информация, че те ще са много по-скъпи.

„През август Министерството на отбраната изпрати писмо до „Локхийд Мартин“ да ни оповестят техните възможности за цени и наличности на самолети. От тук-нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство - да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента и ако Народното събрание го одобри и каквато сума одобри, това ще бъде решението“, поясни министърът. Той отбеляза, че при преговорите ще трябва да бъде решен не само въпросът за цената на осемте F-16, но и за начина на плащане.

„Едно е ясно, повече няма да има еднократно плащане, ще има разсрочено плащане. Но на колко вноски, какви суми е въпрос на преговори“, каза министър Каракачанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.