Стартират палатковите еколагери „Езерец 2020“
4

Стартират палатковите еколагери „Езерец 2020“

 От 20 август стартират летните еколагери в Шабленското село Езерец, организирани от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Тази година за първи път ще бъдат проведени три четириднедвни палаткови лагера.

Извънредната смяна продължава до 23 август.  Първата започва на 27-ми и проключва на 30 август, а втората е от 3 до 6 септември. В продължение на четири дни доброволци ще живеят под открито небе на палатка в екоцентър „Езецер“. Ще конструират компостер за биологични отпадъци, ще забъркват мазилки от слама и глина, която сами са добили.

Ще правят и замазка на банята със слънчев бойлер в екоцентъра и ще готвят по метода „Бавна храна“ на вкопана в земята пещ. Ще научат много за историята на селото, като посетят местната църква и се срещнат с тукашните „зевзеци“. Ще проектират и визията си за развитие на селото.

Тази година инициативата съвпада със събитията на младежите от „Място Езерец“.  Участниците в извънредната смяна на лагера ще се включат в дискусията за замърсяването на влажните зони и морските територии на Северното Черноморие. Тя ще се води от Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Участниците ще участват и в работилница "Боклук събери, изкуство сътвори", в която ще правят риба-кош. Всяка вечер между 21 и 23 август в Езерец ще гостува кино „Без Отпадъци“. В двора на читалището ще бъдат излъчвани специално подбрани късометражни филми на тема взаимоотоншения „човек-море-отпадъци“ от фонда на международния фестивал „Карантината“.

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие провежда всяка година еколагери в с. Езерец от 2010 г. насам. Екоцентърът е изграден изцяло от природни материали. Има дървена беседка за хранене, лятна кухня, слънчева баня и компостна тоалетна.

Строителството им е извършено от доброволци, които всяко лято посещават еколагера, който завоюва трето място в конкурса за „Най-значима доброволческа инициатива‘2019“ , организиран по случай Международния ден на доброволеца от Община Варна.

Еколагерите „Езерец 2020“ (първа и втора смяна) се организират по проект „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“, изпълняван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.