0

Н а 12 юни стартира кампания за безплатни прегледи в 13 града за пациенти с бъбречно-каменна болест. Инициативата е под мотото „Бъбреци без болка“ и ще продължи до 1 юли. Прегледите ще се извършват от уролози и нефролози от 27 лечебни заведения от страната.

На 12 юни стартира кампания за безплатни прегледи в 13 града за пациенти с бъбречно-каменна болест. Инициативата е под мотото „Бъбреци без болка“ и ще продължи до 1 юли. Прегледите ще се извършват от уролози и нефролози от 27 лечебни заведения от страната.

Безплатните скрининг ще се проведат в София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Габрово, Благоевград, Велико Търново, Варна, Силистра, Шумен и Хасково. Прегледите включват и абдоминална ехография, не се заплащат и не изискват направление от специалист. Желаещите могат да си запишат час на сайта на Сдружението.

Стартът на националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ ще бъде обявен на 12 юни в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“, с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като голяма част от тях не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза. Заболяването засяга хора в активна възраст - между 30 и 60 години. По данни на НЗОК, средно между 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна криза.

От сдружението изтъкват, че по време на пандемията се е ограничила профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват.