Стартиращи фирми ще се финансират с 54.3 млн. лв.

Стартиращи фирми ще се финансират с 54.3 млн. лв.

За нови 53 млн. лв. средства ще могат да се състезават стартъпи. Средствата са част от дялов фонд по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК). Инструментът е съвместен проект на Фонд на Фондовете (ФнФ) и на финансовия посредник „Невек мениджмънт“, които подписаха споразумение днес.

Основна таргет група на Фонда за ускоряване и начално финансиране(ФУНФ) са стартиращите предприятия, както и вече съществуващи компании. „Целта е развитие и подпомагане на предприемаческата екосистема у нас, която има нужда от нов ресурс, с който да се стимулира“, коментира Светослава Георгиева от ФнФ.

ФУНФ е насочен към перспективни предприятия с доказан бизнес модел и екип. Сред предимствата е възможността за стратегическа подкрепа и менторство. От средствата 37.4 млн. лв. са публични, а останалите ще бъдат привлечени от частни инвеститори. Всеки бизнес може да получи до 1 млн. евро в капитала си. “Основно ще инвестираме в иновативни идеи в областта на изкуствения интелект, финтех технологиите и блокчейн”, каза още управляващият партньор в „Невек мениджмънт“ Константин Петров. По негови думи дългогодишни частни инвеститори са големи швейцарски фемили офиси, американски и български партньори, които ще придобият миноритарен процент при влизане във фирмата - между 20-35%.

Стъпките за кандидатстване са оценка на фирмата – нейният продукт или услуга, бизнес план и ниво на иновация, а на последно място са промените при взимането на решения от борда на директорите. За 1 година общо 56.6% от управлявания от ФнФ ресурс е възложен, а догодина се очаква да бъдат създадени още 2 дялови фонда за стартъпи. “По всичко личи, че 2019 г. ще бъде годината на ОПИК”, завърши Светослава Георгиева.

За тази година финансираните чрез фондове предприятия са 280. Това каза заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова. По данни на министерството общо са инвестирани 430 млн. лв. До декември обявените средства по различни процедури са 83.59% от бюджета на ОПИК. Договорените са 73.36% или това са 1.8 млрд. лв. 904 млн. лв.(36.4%) пък са реално изплатените към българските предприятия. „Очакваме към 2019 година да осъществим 98% оптимизация на ресурсите към всички обявени процедури“, коментира зам.-министърът Иванова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.