Стартира юридическа помощ за бедни в София

Стартира юридическа помощ за бедни в София

От понеделник към Софийска адвокатска колегия започва работа Регионален център за консултиране на материално затруднени граждани, съобщиха от там.  

На 26 юли т. г. от 13.30 ч., създаденият към Софийската адвокатска колегия Регионален център за консултиране на граждани от уязвими социални групи ще приеме първите нуждаещи се от правни услуги, които не могат да си позволят личен адвокат. С отварянето на приемната в стая 201 на втория етаж в Търговския дом на бул. „Витоша“ № 1А (срещу Съдебната палата) се разширява обемът на адвокатската дейност по Закона за правната помощ (ЗПП), която досега се заключаваше предимно в осигуряването на безплатно процесуално представителство по дела на материално затруднени лица.

Регионалният център за консултиране ще предоставя безплатна правна помощ на хора, които не разполагат със средства и едновременно с това отговарят на условията по чл. 22, ал. 1 от ЗПП: лица и семейства, които имат право на социални помощи или на целеви помощи за отопление за настоящия или предходния отоплителен сезон; лица, настанени в специализирани социални институции; деца, настанени в приемни семейства или в семейства на роднини или близки или деца в риск по Закона за закрила на детето; нуждаещи се по въпроси във връзка със задължения за издръжка; лица, пострадали от домашно или сексуално насилие или от трафик на хора; лица, търсещи международна закрила по Закона за убежището и бежанци, за които предоставянето на правна помощ не се дължи на друго основание; чужденци с наложена принудителна административна мярка или настанени в специализиран дом за временно настаняване, както и лица, на които в България е отказан или отнет статут на „лице без гражданство“ или е било прекратено производството за предоставяне на такъв статут.

Центърът е създаден на основание чл. 30ж от Закона за правната помощ като форма за предоставяне на консултация на физически лица при облекчени условия. Достъпът до правна помощ става с предварително записване, чрез подаване на молба-декларация по образец, която може да бъде изтеглена от сайта на  Софийска адвокатска колегия.

Консултациите ще се предоставят от адвокати от САК, вписани в Регистъра за правна помощ при Националното бюро за правна помощ (НБПП), които писмено са заявили желание да бъдат включени в графика за дежурства в Регионалния център за консултиране на граждани. Предвидена е и опция за избор на конкретен адвокат, включен в графика на Регионалния център за консултиране, списъкът на които е достъпен на сайта на САК на адрес: https://www.sak-sas.bg/bg/legal-aid/regional-consultations-center.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.