Стартира първият фонд за инвестиции в изкуство у нас

Стартира първият фонд за инвестиции в изкуство у нас

Първият в Източна Европа фонд за инвестиции в изкуството стартира в България, а след дни предстои и официалната премиера на придобитите до момента творби от фонда.

Инвестиционният фонд Експат Глобално Изкуство има богато портфолио от картини, фотографии, скулптури. Около 120 от тях ще бъдат показани и предложени на аукцион утре, 19 ноември, във Военния клуб. Специално за събитието пристига известният американски експерт в областта на инвестициите в изкуството Джоу Ла Плака. Той ще изнесе кратка лекция за изкуството като атрактивен инвестиционен клас.

Колекцията от активи на инвестиционния фонд включва произведения от различни автори, период и стил. Сред тях са картини от всепризнати майстори като Светлин Русев, Дечко Узунов, Димитър Казаков-Нерон, Бенчо Обрешков, творби на утвърдени автори като Иван Кюранов и Свилен Стефанов, както и творчество от съвременни и все още неизвестни артисти, чиято работа се оценява като перспективна и печеливша в бъдеще. Специално внимание ще бъде обърнато на 23-годишната Петра Димитрова от Варна, която ще бъде представена с 21 свои картини. Тя спечели първа награда в категория „Живопис“ на Националния конкурс за съвременно изкуство за млади автори, организиран от Експат Глобално Изкуство през юни. Фондът застава зад мисията да даде шанс на млади таланти и да продължи да ги подкрепя.

„Стратегията на фонда е фокусирана върху съвременни имена, чието творчество скоро може да бъде оценено високо, както и върху стари автори, които могат да бъдат преоткрити от пазара... Той не възнамерява да формира постоянна своя колекция, а по-скоро търси стойностни творби с добър потенциал за реализация на пазара“, казва управляващият партньор Никола Янков.

Експат Глобално Изкуство дава много предимства за акционерите, дори да не са задълбочени познавачи на арт-сферата. Сред тях са значително по-изгодните цени за придобиване и продажби на активи в сравнение с индивидуален купувач или продавач на свободния арт-пазар. Част от стратегията на фонда е да купува изкуство на пазари, където цените са ниски (какъвто е българският), и да продава на други, с установени традиции за колекционерство и в пъти по-високи цени, каквито са в Западна Европа и САЩ.

Експат Глобално Изкуство вече има опит и в придобиването на цели колекции, които по различни причини са притежание на собственици, незаинтересовани от развитието и поддържането им. Професионалните консултанти, оценители, застрахователи и депозитари дават гаранция за стойността и автентичността на творбите в портфейла.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.