Стартира план по заетостта за 73 милиона лева (ОБЗОР)

Стартира план по заетостта за 73 милиона лева (ОБЗОР)

6000 души с увреждания получават личен асистент от март

Правителството прие Националният план за действие по заетостта за 2020 г., който е в размер на 73 милиона лева. В рамките на този план ще бъде осигурена заетост за 12 918 безработни хора. Това заяви социалният министър Деница Сачева.

11 824 човека пък ще бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда.

Предвидени са средства и за обучение по ключови компетентности на 1 200 души заети в средни, малки и микро предприятия. Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на тази година е 610 лева при пълен работен ден. През настоящата година се увеличава субсидирането на средствата за трудово възнаграждение - от 450 лв. на 500 лв. месечно за наемането на един човек по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При осигуряване на работа на безработни с висше образование ще се субсидират 550 лв., както и дължимите осигуровки. Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя. Повишават се и средствата за започване на самостоятелна стопанска дейност от безработни лица, регистрирали микро предприятие. Те ще могат да получат до 4000 лв. съобразно одобрения бизнес проект, което е с 1500 лв. повече в сравнение с предходната година.

В резултат от реализирането на заложените в плана действия, програми, проекти и мерки през 2020 г., се очаква коефициентът на безработица да се понижи до 4.1 %, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 75%.

Част от Националния план за действие е и Национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда на стойност 16,5 млн.лева., заяви още социалният министър Сачева и обясни, че чрез нея хората, които останаха без личен асистент от началото на годината, отново ще имат такъв. „Касае се за хора с 80 до 89 и 99% степен на трайно намалена работоспособност и за хора над 65 години, които са в невъзможност да се самообслужват. Очаква се това да бъдат 924 лица със степен на намелена работоспособност и около 4977 възрастни хора”, каза Сачева.

Както „Монитор“ вече писа, заради новия закон за личната помощ от 1 януари около 13 000 души останаха без лични асистенти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.