Стартира обща инициатива на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община за преброяване на бездомните котки в София

Стартира обща инициатива на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община за преброяване на бездомните котки в София

70% от всички сигнали за животни за кастрация, които ЧЕТИРИ ЛАПИ получава, са за котки. Това е един от малкото достоверни източници на информация за мащаба на проблема с бездомните котки в София.

До момента точна статистика за техния брой не съществува. Признавайки този факт и базирайки се на задълбочения опит на ЧЕТИРИ ЛАПИ в работата с котки и доброто сътрудничество на фондацията със Столична община, на 19 април 2021 двете организации стартират обща инициатива, свързана с бездомните котки в София.

Програмите по контрола на популацията на бездомните котки чрез кастрация са ефективни, но за да бъдат и по-устойчиви, те изискват активно участие и на местните власти и граждани. В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата „Кастрирай и върни“, лошото отношение на хората намалява значително. ЧЕТИРИ ЛАПИ работи в посока прилагането на устойчиво и хуманно решение, чрез което да се намали не само популацията на бездомните животни, но и нагласите към тях в обществото.

В рамките на инициативата на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Столична община ще се направи преброяване на котешките колонии в пилотния по проекта район кв. „Яворов“, мониторинг на популациите и задълбочен анализ на проблема, масови кастрации на котки и не на последно място – активно ангажиране на обществото. 

Клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя ще продължи да работи в останалите райони както и досега. Целта е не само да се помогне на повече котки да живеят по-добре, да се създаде цялостна програма за грижа за бездомните котки в София, но и да се променят нагласите на обществото към проблема „бездомна котка“. 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.