Старозагорският владика призова старите и болните да си стоят у дома

Старозагорският владика призова старите и болните да си стоят у дома

В специално обръщение към епархията , разпространено чрез медиите , старозагорският митрополит Киприан призова възрастните и онези, които имат хронични заболявания да останат по домовете си.

Пак там той съветва при евентуално посещение на църквите да се избягва докосването до различни повърхности въпреки дезинфекцията там.В посланието, което е изпълнено с огромна загриженост се казва:

„Бащински се обръщам към нашите епархиоти, които са на възраст или имат хронични заболявания, а и към всички: Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние - пастирите Христови - ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни - от Христовия дом. Всички енорийски свещеници са готови да се молят заедно с вас в домовете ви, просто ги приканете и те ще отзоват. Ако го сторите, душите ви също ще са в Божия храм, заедно с нас духовниците, защото Господ „на смирените дава благодат“/ 1 Петр.5:5 /…“ и „Отправям гореща молитва заедно с всички вас и призовавам: нека Лечебницата на Христос – храмовете - да останат отворени, а ние ще имаме грижата да изпълним всички предписания и съвети на Националния оперативен щаб, на светските и лекарските власти, за да ни даде Бог да влезем заедно в радостта на предстоящата Пасха. Ако все пак някой, по крайна необходимост, реши да отиде в Божия дом, ще го призова да спазва необходимата минимална дистанция до който и да е друг и да избягва да се докосва до каквато и да е повърхност, въпреки че църковнослужителите извършват постоянна дезинфекция.“

На финала на обръщението си митрополит Киприан казва още: „Моля Бога, минавайки по пътя на сегашното ни страдание, да възродим духовността си. Тя сега ни е особено необходима, защото се е доказала през вековете като най-силната помощ за преодоляване на стръмнини и изпитания. Оцелявала е благодарение на православието и ни е учила да виждаме другия. Ако и сега се стараем да го правим, ще осъзнаем простичката във величието си и вечна в своето битие истина, че сме братя и сестри в Христа Спасителя, и предани чеда на Майка България до сетния час. АМИН!“

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.