Старозагорци ще се радват на нова гара до две години

Старозагорци ще се радват на нова гара до две години

Подписаха договора за ремонта на гарата в Стара Загора. Строителството започва до дни, а пътниците ще се радват на нова сграда до две години.

В сградата на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) беше подписан договор с предмет „Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора – проектиране, строителство и авторски надзор“. Подписи сложиха Красимир Папукчийски – генерален директор на ДП НКЖИ и представител на фирмата изпълнител ДЗЗД „Европейска гара – Стара Загора“.

Папукчийски призна, че през годините гарата в Стара Загора изостава с ремонтите и условията, които да предлага на пътниците, поради дългогодишна експлоатация и липса на средства. Това е и причината от 2014 г. да се търси вариант за ремонт с европейско финансиране.

В началото на годината беше обявена обществена поръчка за проектиране и строителство. Участие в търга взеха 5 фирми, като избраният кандидат е ДЗЗД „Европейска гара – Стара Загора“. Класирането е извършено на база най-ниска предложена цена – сума, която формира 60% от крайната оценка, а останалите проценти се поделят между технологията и организацията на строителството и начинът на проектиране. Дружеството, в консорциум с „Парсек Груп“ ЕООД, „Престиж бизнес-93“ ООД, „Бигла III“ OOД И „АТМ“ ЕООД, даде срок за изпълнение 24 месеца.

Възстановяването е част от проект за реконструкция на още 6 гари по направление София-Бургас, част от които са гарата в Ямбол, Нова Загора, Айтос и Дружба и ще бъде на стойност 9,72 млн. лв. Финансирането ще се извърши по оперативната програма за транспорт и инфраструктура, като 85% от средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто от държавния бюджет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.