Старозагорци почитат паметта на Димитър Наумов

170 –години по-късно

Старозагорци почитат паметта на Димитър Наумов

170-та годишнина от рождението на видния български общественик, инициатор за създаването на мъжка и девическа гимназия в Стара Загора ще отбележат старозагорци.

Поднасянето на венците ще бъде пред бюст – паметника на починалия едва на 33 години възпитаник на някогашния Роберт колеж в Цариград и на земеделското училище в чешкия град Табор. Дипломира се в университетите в Лайпциг и Хайделберг.

Историците припомнят че роденият на 12 април 1851 г.  Наумов е бил секретар на администрацията в Одрин /1878 г./,представител на родния си град в областното събрание на Източна Румелия и председател на окръжния съд в Града на липите.

 Той е един от основоположниците на аграрната наука в България, издател и редактор на в. „Земеделец“. По негова инициатива през 1882 г. се създава първото опитно поле към Земеделското училище в Садово.Почива през 1884 година от туберколоза, на погребението му се стигат хиляди опечалени от цяла Южна България. Запазен е девизът му : „Там, дето ралата са светливи, а саблите ръждиви, там цар и народ са щастливи”.

През 1934 година, по повод 50-та годишнина от смъртта му е издигнат паметник в централния градски парк. Бронзовата творба скулптора Васил Вичев е задигнат от крадци на скрап през нощта на 6 срещу 7 септември 2007 година, извършителите не са установени и до днес. Бюстът е възстановен през 2013-а година, новият е дело на Стефан Владов и Красимир Зарков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.