Старите жилища поскъпнаха със 7,2 на сто за три месеца

Старите жилища поскъпнаха със 7,2 на сто за три месеца

През четвъртото тримесечие на 2020 г. индексът на цените на жилищата нараства с 5.4% в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Това е видно от данните за ключовите индикатори, оповестени от Националния статистически институт (НСИ).

Според статистиката през месеците октомври, ноември и декември съществуващите жилища са поскъпнали със 7,2% на годишна база, а тези на "зелено" - с 2,3 на сто. 

През изминалата 2020-а цените на жилищата се повишиха, както следва:

I тримесечие - 4,7% (стари жилища - 6,3%; ново строителство - 2%)
II тримесечие - 2,9% (стари жилища - 4,2%; ново строителство - 0,8%)
III тримесечие - 5,2% (стари жилища - 6,2%; ново строителство - 3,5%)
IV тримесечие - 5,4% (стари жилища -  7,2%; ново строителство - 2,3%)
Хармонизираният индекс на потребителските цени

се увеличава през февруари 2021 г. с 0.2% в сравнение със същия месец на 2020 година, съобщава още НСИ. Най-голямо увеличение на цените е регистрирано в групите "Образование" и "Разнообразни стоки и услуги" - с по 4.4%. Най-голямо намалениe на цените е регистрирано в групата "Облекло и обувки" - с 3.4%. 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2021 г. нараства с 1.1% в сравнение със същия месец на 2020 година. Повишение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 16.6%, и в преработващата промишленост - с 1.2%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%.

По данни от бизнес анкетата през март 2021 г. мениджърите не очакват повишение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.