Стареенето е сериал от три серии
5

Стареенето е сериал от три серии

С усилията на учените вече имаме доказателства, че остаряването не е дълъг, непрекъснат процес, който се движи с една и съща скорост през целия ни живот, а своеобразен сериал от три серии.

Нивата на протеини в човешката кръв са естествен биологичен часовник, те определят три етапа в стареенето на човека - 34, 60 и 78 години. Това разкрива проучване на група учени от Станфорд, публикувано в списанието Nature Medicine. Изследването е проведено от екип от учени от Медицинското училище в университета в Станфорд, ръководено от Беноа Лехалие.

Проучването предлага нов начин за надеждно прогнозиране на възрастта на хората с помощта на нивата на протеома в кръвта им. Протеомът представлява съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време. Или по-строго, това е комплекс от експресираните протеини в даден тип клетки или организъм, в даден период от време при дадени условия. Терминът е производен на думата "протеин" (белтък), подобен по произход на думата "геном" (съвкупността от всички гени в тялото).

„Чрез дълбоко изследване на стареещия плазмен протеом ние установихме, че съществуват вълнообразни промени в човешкия живот“, пишат изследователите. "Тези промени са резултат от струпването на протеини в различни модели, което се оформя окончателно с появата на три вълни на стареене", допълват те.

Нивата на 373 протеинa в кръвта показват важни неща за състоянието на човешкото здраве. Около една трета от видовете протеини, които учените са изследвали, се променят с възрастта и по този начин стават естествени индикатори за стареенето. Вероятно е това да е не само показател, но и причина за стареенето" , се казва в статията.

Изследователите успели да извлекат формула на нивата на протеини, която с точност от три години определя реалната възраст на човека. От приблизително три хиляди протеина, които бяха открити в плазмата на всеки субект, почти 1 400 протеина се явяват индикатори за възрастта, а 373 протеина прогнозират възрастта с голяма точност.

Такива нива могат да се видят при кръвни тестове, когато се сравняват биологичната и действителната възраст на хората, от които се взема кръв. Оказва се също, че здравословното състояние влияе пряко върху биологичния часовник: хората, чиято възраст „според кръвта“ се оказва значително по-ниска от възрастта „по паспорт“, са много по-здрави от своите връстници.

Екипът анализирал данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки нивата на около 3000 различни протеини, движещи се през биологичните системи, и прави нещо като моментна снимка на случващото се в организма на хората. Учените откриват, че 1379 от проследените протеини варират с възрастта.

Макар че нивата на протеините често остават относително постоянни, изследователите откриват, че при отчитането на протеините големи промени се наблюдават около младата възраст (възраст 34), късната средна възраст (60 години) и старостта (78 години).

Друга констатация от изследването дава още доказателства за нещо, за което се подозира отдавна: мъжете и жените остаряват по различен начин. От 1379 протеина, за които е установено, че се променят с възрастта, 895 (близо две трети) са значително по-предсказващи за единия пол в сравнение с другия.

Интересното е, че когато системата греши, предсказвайки по-млада възраст, субектът обикновено е твърде здрав за своята възраст.

"Протеините са работните коне за клетки на тялото и когато тяхното ниво в кръвта се променя значително, това означава промени в целия човек. Общата картина на нивата на хиляди протеини в кръвната плазма може да покаже за състоянието на цялото тяло", казва един от авторите на изследването, професор Тони Уис-Корей, чиито изследвания бяха публикувани от университета в Станфорд.

Това откритие е все още на ранен етап - изследователите отбелязват, че клинично приложение може да се очаква не по-рано от 5-10 години - и ще е нужна още много работа, за да се разбере ролята на всичките тези протеини като маркери за стареенето и дали всъщност допринасят или не за самото остаряване.

Все пак тези констатации откриват възможността един ден да получим кръвен тест, който може да измери как остаряваме - поне на клетъчно ниво.

Междувременно учени от университета на Колорадо в Боулдър установиха, че дори при голяма физическа активност и отказване от цигарите рискът от сърдечен пристъп е висок, ако сънят е кратък или прекалено дълъг, съобщи сайтът MedicalXpress.
Били анализирани медицински данни за 461 хиляди души, които никога не са имали сърдечен пристъп, и качеството на съня им. Здравословното им състояние било следено 7 години.
Оказало се, че за участниците, които спали по-малко от 6 часа в денонощието, вероятността от сърдечен пристъп по време на изследването е с 20 процента по-голяма, отколкото за спалите 6-9 часа в денонощието. У спалите над 9 часа в денонощието сърдечните проблеми пък били с 34 процента по-чести. Оптималният сън намалява този риск у генетично предразположените хора с 18 процента.
Колкото по-голямо е отклонението от нормалното ниво на съня, толкова по-висок е рискът от сърдечен пристъп. За хората, които спали 5 часа в денонощието, рискът от сърдечен пристъп бил с 52 процента по-голям, отколкото за спалите 7-8 часа в денонощието. За спалите 10 часа вероятността била два пъти по-голяма.
Недоспиването може да окаже въздействие върху епителната тъкан по вътрешните стени на артериите, да допринесе за възпаления в костния мозък и да доведе до неправилен избор на хранителен режим.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.