Стара Загора върна към нов живот знаковата Хаджиангелова къща
2

Стара Загора върна към нов живот знаковата Хаджиангелова къща

Към нов живот се върна след проведен авариен ремонт знаковата за старозагорци Хаджиангелова къща, където се намира експозицията „Градски бит ХІХ век“ на регионалния исторически музей.

Средствата за ремонта на компрометирания покрив и освежаването на помещенията в двата жилищни етажа са от бюджета на община Стара Загора след като от проект „Красива България“ са отказали да приемат проекта за по-цялостен ремонт с аргумента, че извършването на дейностите трябва да намали процента на безработица сред строителите, коментира ресорният зам. кмет Милена Желева.

Оказало се, че местните предприемачи не изпитват особени затруднения с наемането на работници и заради това се наложило да бъдат използвани пари само от местните приходи.

Хаджиангеловата къща, която е предоставена на РИМ през 1976 година, е построена през 1883 година от дебърския майстор Уста Георги, тя е сред малкото образци на късновъзрожденската архитуктура в опожарения през руско-турската война Град на липите. Поръчана е била от търговеца хаджи Ангел Хаджипетков  На първия етаж има голям и красив салон, а от двете му страни- кухня и стая с килер. Вторият етаж е симетричен на първия и там са спалните. Фасадата на къщата е скромна и сдържана, но вътре има невероятни дърворезби и стенописи, а на втория етаж има релефна геометрична розета. Експозицията показва домашна уредба и образци от градско облекло от края на ХІХ до средата на ХХ в. В обзаведените гостни стаи, всекидневна, салон и спалня традиционните местни предмети съжителстват с модерни за времето си европейски и руски образци.Още един обект , ползван от регионалния исторически музей в Града на липите очаква от доста време ремонт: това е къща, където се намира експозицията “Занаятите в Стара Загора в края на ХІХ-началото на ХХ век“ и която от години е под ключ поради опасност от рухване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.