Стара Загора: Предлагат меценат и световен учен за патрон на ново школо

Стара Загора: Предлагат меценат и световен учен за патрон на ново школо

Най-новото училище в Стара Загора-професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи да носи името на проф. д-р Минко Балкански, предлагат съветници. Мотивът им е, че живеещият във Франция 93-годишен физик има огромен принос за родното образование и подпомагане на учебната система с компютри по линия на серия благотворителни кампании през последните две десетилетия.

Точката е залегнала в дневния ред на редовното заседание на старейшините, което е планирано за 28 януари, а роденият в близкото до областния град село Оряховица учен и основател на фондация „Миню Балкански“ е дал съгласието си.

Професорът е  избран за д-р хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет , НБУ и старозагорския Тракийски университе Възпитаник е на Сорбоната , където едва 28-годишен става професор, а в последствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло  в университета „Пиер и Мария Кюри“. Завръща се в родината след десетилетия емиграция, за да създаде в бащиния си дом Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден „Стара планина“. Предложението да стане патрон на новата гимназия , където на първо време се обучават две паралелки с общо 52 деца е от училищното настоятелство, за новата 2021/22-а броят им предстои да се удвои.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.