0

Н ай-новото училище в Стара Загора-професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи да носи името на проф. д-р Минко Балкански, предлагат съветници. Мотивът им е, че живеещият във Франция 93-годишен физик има огромен принос за родното образование и подпомагане на учебната система с компютри по линия на серия благотворителни кампании през последните две десетилетия.

Най-новото училище в Стара Загора-професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи да носи името на проф. д-р Минко Балкански, предлагат съветници. Мотивът им е, че живеещият във Франция 93-годишен физик има огромен принос за родното образование и подпомагане на учебната система с компютри по линия на серия благотворителни кампании през последните две десетилетия.

Точката е залегнала в дневния ред на редовното заседание на старейшините, което е планирано за 28 януари, а роденият в близкото до областния град село Оряховица учен и основател на фондация „Миню Балкански“ е дал съгласието си.

Професорът е  избран за д-р хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет , НБУ и старозагорския Тракийски университе Възпитаник е на Сорбоната , където едва 28-годишен става професор, а в последствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло  в университета „Пиер и Мария Кюри“. Завръща се в родината след десетилетия емиграция, за да създаде в бащиния си дом Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели. Носител е на най-големия български орден „Стара планина“. Предложението да стане патрон на новата гимназия , където на първо време се обучават две паралелки с общо 52 деца е от училищното настоятелство, за новата 2021/22-а броят им предстои да се удвои.