Стара Загора посреща патриарх Неофит с обновен храм
7

Стара Загора посреща патриарх Неофит с обновен храм

Сред грешниците в ада проф. Димитър Гюдженов изрисувал и себе си

С изцяло обновен през последните близо 2 години храм на името на Свети Николай Мирликийски ще посрещне на 5 октомври Стара Загора патриарх Неофит, който пристига с целия Свети Синод за 180-та годишнина от рождението на първия местен митрополит Методий Кусев.

Изкусните ръце на реставратора Лука Делийски и сина му Емил са върнали към нов живот над 100 образа на светци, рисувани по стените през 1925/1926 година от професорите Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов.

Буквално греят и иконите от царския чин на иконостаса, които се оказали работи на проф. Антон Митов от 1909-1911 година, но никой не знаел за авторството му заради дебелия слой сажди от вощениците по тях.

В хода на работата си Дeлийски, който е реставрирал над 17 черкви в цялата страна попаднал и на 6, рисувани върху дърво икони от далечната 1885-а година, които оцелели при пожара в някогашната дървена черква „Свети Николай“.

Оказало се, че те са работа на бащата на проф. Гюдженов, зографа Атанас Гюдженов /1837-1936/. На тях са изобразени Исус Христов, покровителят на занаятчиите  свети Спиридон, Богородица с младенеца и др. от най-почитаните светци на православието.

След реставрацията им те ще бъдат поставени в молитвения салон, за да напомнят за историята на църквата, чийто основен камък е поставен през 1896 година, а градежът е бил завършен през 1909 година.Заради  последвалите три войни: Балканската, Междусъюзническата и Първата световна изписването на черквата е било отложено с почти 15 години.

Преди началото на Балканската тук е рисувал основателят на Художествената академия Антон Митов, а неговият приятел и съратник за основаването на Държавното рисувално училище, чехът Иван Мърквичка е създал икона с изображението на свети Николай  в другия старозагорски храм „Света Богородица“, коментира Лука Давидов. До реставрирането на тази черква никой дори не подозирал , че тя притежава работа на Мърквичка.

Сред десетките образи в стенописа изобразяващ Страшния съд реставраторът е забелязал лицето на Димитър Гюдженов. Оказало се, че 34-годишният по онова време художник се е самопоставил сред грешниците в Ада, край себе си нарисувал още дузина познати на местните миряни с прегрешенията си мъже и жени.

Двайсет смъртни гряха е изброил на стенописа художникът, на първо място е поставил убийството, следват кражбата, лъжата, блудството и така до заблудата.

Над 200 000 лв струва реставрацията на църквата, средствата са от дарения и продажбата на свещи. На 5 октомври, в присъствието на патриарх Неофит тя ще бъде обявена за катедрална, а черквата „Свети Димитър“ ще придобие статут на владишка по решение на Епархийския съвет отпреди месец, уточни митрополит Киприан.

 Пред иконостаса вече е поставено ковчеже с миро от мощите на свети  Николай Мирликийски, донесено от църквата в италианския град Бари от западно и средноевропейския митрополит Антоний преди 2 години; излъскани до блясък са изработените  преди близо век в Русия огромни свещници; до ден или два ще бъде довършена и позлатата по дърворезбите.

В деня на пристигането на патриарха в храма с литийно шествие  ще бъде внесена чудотворната икона на Пресветата Богородица „Скоропослушница“ от украинския град Анананиев. Тя е изписана през 1893 година в атонския манастир „Свети великомъченик Пантелеймон“, където след освещаването й в Дохиарската света обител е отпътувала за Украйна през 1915 година.

На 6 октомври патриарх Неофит ще открие научна конференция, посветена на живота и делото на митрополит Методий Кусев.Сред  предварително записаните за доклади и съобщения беше и внезапно споминалия се декан на историческия факултет при великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“„ проф. д-р Иван Тютюнджиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.