Стара Загора подновява искане за пустееща болнична сграда

Стара Загора подновява искане за пустееща болнична сграда

Община Стара Загора да поднови предложението си да получи от министерството на здравеопазването освободената и неизползвана вече от две години сграда на някогашния АГ-комплекс при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, решиха съветниците по време на редовното си заседание от 28 януари.

Те припомниха, че изоставеният на произвола на съдбата 6-етажен комплекс в същинския градски център ще бъде използван след ремонт , за да бъдат настанени в него общинските ДКЦ-та,като по този начин ще бъдат облекчени гражданите.

Предложението е да бъде направена замяна по схемата „дълг срещу собственост“, като чрез предоставеното на сградата болницата, чийто мажоритарен собственик е МЗ ще изчисти над 2 млн лв задължения за такса смет и данък сгради. Общината предлага да предостави на болницата двора от близо 100 дка, който е нейна собственост, но се ползва от лечебното заведение вече десетилетия. За  това е имало принципно съгласие на бившия здравен министър Кирил Ананиев, припомни кметът Живко Тодоров

Идеята е била внесена за разглеждане от съвета на директорите при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, но при обсъждането й представителят на МЗ в управляващия орган се е въздържал, след това е последвала смяна на министъра. На малко над 7,2 млн лв е пазарната оценка на комплекса, който пустее и е обект на посегателства от крадци на скрап поради липса до преди няколко дни дори на видеонаблюдение. Открадната е близо 2/3-ти от медната обшивка на покривната конструкция, в окаяно състояние са и по-горните етажи заради течовете.

От община Стара Загора са окомплектовали за пореден път цялата документация и очаква среща  с министър проф. Костадин Ангелов , за да го запознаят с предложението си, очаква се това да стане през следващата седмица , съобщи изпълнителният директор на болницата проф. Йовчо Йовчев.По думите му в сградата вече бил пуснат СОТ, имало и видеонаблюдение

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.