Стара Загора пак си иска от здравното министерство затворена болница

Стара Загора пак си иска от здравното министерство затворена болница

За пореден път община Стара Загора се обърна към министъра на здравеопазването с искане да придобие 6-етажна масивна сграда в центъра на града, където допреди три години беше настанена аг-клиниката  при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и която е поставена под ключ след пребазирането й в основния корпус на болницата.

В социалните мрежи кметът на общината Живко Тодоров  написа:

„Здравейте, приятели! Заедно с Мария Динева - председател на общинския съвет в Стара Загора, изпратихме писмо до министъра на здравеопазването. С това писмо искаме сградата на бившето вече АГ, която от няколко години е оставена на произвола на съдбата и се руши, да бъде прехвърлена в собственост на общината(възмездно или безвъзмездно). Плановете ни са да изградим в нея модерен общински център за доболнична помощ. Да се надяваме, че ще имаме разбиране от правителството по тази тема.“ и публикува писмото до проф.Асена Сербезова , в което се настоява близо 7 000 кв м разгърната застроена площ да бъде предоставени възмездно или безвъзмездно.

Идеята има вече близо тригодишна предистория, през пролетта на 2020-а имаше предложения за замяната на ненужния комплекс срещу борч  на болницата към общината от малко над 2 млн лв.

Данъчната оценка на сградата тогава е била  в рамките на 6,4 млн лв без ДДС, разликата е трябвало да  бъде покрита от фиктивна продажба на 4 терена, върху които се намират различни сгради от комплекса на здравното заведение.

Терените са с обща площ от малко над 24 дка, оценени на 3,8 млн лв, показват разчетите.

Още тогава намерението е било при реализация на замяната сградата на някогашния АГК да бъде използвана за пребазиране на извънболничната помощ и тя да се превърне в съвременен общински здравен и рехабилитационен център.И тогава и сега липсват конкретни пресмятания колко ще струва ремонтът и обзавеждането и откъде ще се намерят средства при положение, че обектът не е заложен в тазгодишния бюджет на общината. Тогава идеята на кмета бе подкрепена от 49 съветници.На няколко пъти принципалът на УМБАЛ в лицето на МЗ с различни министри е отказвал замяната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.