0

З а пореден път община Стара Загора се обърна към министъра на здравеопазването с искане да придобие 6-етажна масивна сграда в центъра на града, където допреди три години беше настанена аг-клиниката  при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и която е поставена под ключ след пребазирането й в основния корпус на болницата.

За пореден път община Стара Загора се обърна към министъра на здравеопазването с искане да придобие 6-етажна масивна сграда в центъра на града, където допреди три години беше настанена аг-клиниката  при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и която е поставена под ключ след пребазирането й в основния корпус на болницата.

В социалните мрежи кметът на общината Живко Тодоров  написа:

„Здравейте, приятели! Заедно с Мария Динева - председател на общинския съвет в Стара Загора, изпратихме писмо до министъра на здравеопазването. С това писмо искаме сградата на бившето вече АГ, която от няколко години е оставена на произвола на съдбата и се руши, да бъде прехвърлена в собственост на общината(възмездно или безвъзмездно). Плановете ни са да изградим в нея модерен общински център за доболнична помощ. Да се надяваме, че ще имаме разбиране от правителството по тази тема.“ и публикува писмото до проф.Асена Сербезова , в което се настоява близо 7 000 кв м разгърната застроена площ да бъде предоставени възмездно или безвъзмездно.

Идеята има вече близо тригодишна предистория, през пролетта на 2020-а имаше предложения за замяната на ненужния комплекс срещу борч  на болницата към общината от малко над 2 млн лв.

Данъчната оценка на сградата тогава е била  в рамките на 6,4 млн лв без ДДС, разликата е трябвало да  бъде покрита от фиктивна продажба на 4 терена, върху които се намират различни сгради от комплекса на здравното заведение.

Терените са с обща площ от малко над 24 дка, оценени на 3,8 млн лв, показват разчетите.

Още тогава намерението е било при реализация на замяната сградата на някогашния АГК да бъде използвана за пребазиране на извънболничната помощ и тя да се превърне в съвременен общински здравен и рехабилитационен център.И тогава и сега липсват конкретни пресмятания колко ще струва ремонтът и обзавеждането и откъде ще се намерят средства при положение, че обектът не е заложен в тазгодишния бюджет на общината. Тогава идеята на кмета бе подкрепена от 49 съветници.На няколко пъти принципалът на УМБАЛ в лицето на МЗ с различни министри е отказвал замяната.