Стара Загора купува улиците на някогашното Агробиохим

Стара Загора купува улиците на някогашното Агробиохим

Община Стара Загора ще закупи 83 266 кв м площи на територията на някогашния химически гигант „Агробиохим“, които са притежание на физическо лице. Част от необходимите средства в размер на 300 000 лв се предоставят от републиканския бюджет по решение на правителството от последното му заседание на 22 май.

„Средствата са за придобиване на поземлени имоти с обща площ 83 266 кв. м., находящи се в землището на село Хрищени, община Стара Загора, с цел изграждане на техническа инфраструктура на територията на общината. Предоставянето им ще даде възможност за развитие на местната икономика и за повишаване на нейната конкурентоспособност.“, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов лично се запозна на място с проблемните терени, които са станали частна собственост при раздържавяването на обявения в несъстоятелност през 2001 година.Синдик е разпродал близо 3 500 дка със сгради и съоръжения на около 80 фирми, последни били продадени улиците, което създава съществени пречки на развитие на бизнеса там. През 2007 година приватизаторът на свой ред фалира и улиците са продадени на търг от частен съдия изпълнител. За тях купувачът платил 300 бона и в момента е готов да ги прехвърли на общината за 0,5 млн лв, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров.  Чрез тази сделка общината ще може да стартира процедура за вкарването на района в урбанизираната територия и да стартира изготвянето на подробни устройствени планове. Около 1 100 дка от някогашния химически гигант към момента са неизползваеми, а към тях има интерес от големи компании за създаването на нови производствени мощности, съобщи премиерът Борисов, като припомни че му се налага да разрешава казуса , възникнали далеч преди да се появи на политическия хоризонт партия ГЕРБ.

Пари за сделката са за сметка  на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2019 г. Очаква се местния старозагорски парламент да гласува покупката на своето заседание от 30 май.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.