1 млн. лв. инвестира старозагорската община в дарен й през 2016 г. имот на центъра в Града на липите. След сериозен ремонт строената през 30-те години на миналия ХХ век четириетажна къща ще бъде превърната в културен център за развитие на талантливи деца.

Проектът е дело на столичното бюро „Новиза“ с водеща арх. Правдомира Алексиева. Той предвижда на  първия етаж да бъде обособена концертна зара с 48 места. Общата разгърната площ на сградата е 1265 кв.м. Данъчната оценка на сградата преди даряването й на община Стара Загора е възлизала на 1 006 239 лв. По предварителни пресмятания на специалистите за обзавеждането след ремонтите ще бъдат необходими още минимум 500 000 лв.

Обществената поръчка за реализацията е спечелена от старозагорското „Зарастрой“ ООД, което предложи оферта от 753 974 лв. без ДДС. Строителният надзор  се осъществява от харманлийската „Екип МГ“.

Сградата е принадлежала на магистър-фармацефт Мария Жекова, наследничка на поборниците братя Жекови и сестра на починалия през 2013 г. композитор проф. Петър Жеков. Университетският преподавател и учен - генетик е автор на химна на Стара Загора. Преживе той бе признат за почетен гражданин.

Проф. Жеков е автор на над 400 научни и научнопопулярни публикации, трудове, изобретение и 12 художествени книги. Създал е близо 500 песни по текстове на български поети, както и църковно-славянски песни. Написал е музика към 180 от текстовете на известните старозагорски автори. Освен на градския химн, е автор и на този на гимназия „Христо Ботев", както и на Тракийския университет, където e започнал преподавателската си кариера през 1985 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Преди 46 години забили първото колче за основите на Чинията

Междувременно, с част от 185-те хиляди долара, дадени от фондацията милиардера Гети студенти от УАСАГ направиха 3D-замервания , а областната администрация успя да разчисти останките от вандалските набези през последните 3 десетилетия в централната зала. Според областния управител Гергана Микова в началото на февруари студентите ще представят публично резултатите от обследването на конструкцията.

В Стара Загора планират 233 бона повече за местния парламент

С 233 000 лв. повече в сравнение с предходната 2019 година да струва издръжката на местния парламент и омбудсмана, като сумата достигне 903 635 лв., предлага старозагорската общинска администрация, стана ясно на задължителното публично обсъждане. За възнаграждения на 51 общински съветници, в това число на председателя и обществения последник с неговия помощник са планирани 853 635 лв., а за плащане на цялата дейност се предвиждат 50 бона.