1 млн. лв. инвестира старозагорската община в дарен й през 2016 г. имот на центъра в Града на липите. След сериозен ремонт строената през 30-те години на миналия ХХ век четириетажна къща ще бъде превърната в културен център за развитие на талантливи деца.

Проектът е дело на столичното бюро „Новиза“ с водеща арх. Правдомира Алексиева. Той предвижда на  първия етаж да бъде обособена концертна зара с 48 места. Общата разгърната площ на сградата е 1265 кв.м. Данъчната оценка на сградата преди даряването й на община Стара Загора е възлизала на 1 006 239 лв. По предварителни пресмятания на специалистите за обзавеждането след ремонтите ще бъдат необходими още минимум 500 000 лв.

Обществената поръчка за реализацията е спечелена от старозагорското „Зарастрой“ ООД, което предложи оферта от 753 974 лв. без ДДС. Строителният надзор  се осъществява от харманлийската „Екип МГ“.

Сградата е принадлежала на магистър-фармацефт Мария Жекова, наследничка на поборниците братя Жекови и сестра на починалия през 2013 г. композитор проф. Петър Жеков. Университетският преподавател и учен - генетик е автор на химна на Стара Загора. Преживе той бе признат за почетен гражданин.

Проф. Жеков е автор на над 400 научни и научнопопулярни публикации, трудове, изобретение и 12 художествени книги. Създал е близо 500 песни по текстове на български поети, както и църковно-славянски песни. Написал е музика към 180 от текстовете на известните старозагорски автори. Освен на градския химн, е автор и на този на гимназия „Христо Ботев", както и на Тракийския университет, където e започнал преподавателската си кариера през 1985 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дирят отровител на кучета месец по-късно

С близо месецът закъснение прокуратурата в Стара Загора образува досъдебно производство по казус, свързан с неизвестно лице, което разхвърляло отрова в близост до детска площадка на територията на парк „Митрополит Методи Кусев“.

Стара Загора изкупува 83 дка за улици в индустриална зона

320 000 лв. ще инвестира община Стара Загора в изкупуването на малко над 83 дка земи, за да създаде улици в оформилата се на мястото на някогашния индустриален гигант „Агробиохим“ зона, съобщи кметът Живко Тодоров.

Порицават на село ученичка, гледала канабис

Обществено порицание ще трябва да изтърпи 16-годишна жителка на старозагорското село Остра могила, която на 9 май е била хваната с хапче „Ксанакс“, което е в списъка на лекарствените средства със съдържание на наркотик.