Близо 1 млн лв ще инвестира  през следващата година в дарен й през 2016 година имот на центъра на града. Средствата ще бъдат използвани за превръщането на четириетажна къща, строена през 30-те години на миналия ХХ век и въведена в експлоатация през 1935 г.  в културен център за развитие на талантите и способните.

Проектът за ремонта е на столичното бюро „Новиза“ с водеща арх. Правдомира Алексиева. Проектът предвижда на първия етаж да бъде обособена концертна зара с 48 места,общата разгърната площ на сградата е 1265 кв м.

Обществената поръчка за реализацията е спечелена от старозагорското „Зарастрой“ ООД, което в момента извършва ремонтните работи по къщата, където е прекарал детството си гениалният лирик Николай Лилиев в Града на липите. Дружеството е спечелило с ценова оферта от 753 974 лв без ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от харманлийската „Екип МГ“. Средствата предстои да бъдат заложени в бюджета за 2019 година, те ще бъдат от собствените приходи на общината.

Сградата е принадлежала на магистър-фармацефт Мария Жекова, сестра на починалия през 2013 година композитор проф. Петър Жеков.

Университетският преподавател и учен -генетик е автор на химна на Стара Загора, преживе той бе признат за почетен гражданин.

Проф. Жеков е автор на над 400 научни и научнопопулярни публикации, трудове, изобретение и 12 художествени книги. Създал е близо 500 песни по текстове на български поети, както и църковно-славянски песни. Написал е музика към 180 от текстовете на известните старозагорски автори. Автор е на химна на Стара Загора, на гимназия „Христо Ботев", както и на Тракийския университет, където започва да преподава през 1985 г. Данъчната оценка на сградата преди даряването й на община Стара Загора през 2016 година е възлизала на 1 006 239 лв. По предварителни пресмятания на специалистите за обзавеждането след ремонтите ще бъдат необходими още минимум  500 000 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души в България под карантина заради коронавируса (ОБЗОР)

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус.

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Броим по 3 бона, за да се пенсионираме (ТЕМАТА)

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от Националния осигурителен институт.