Близо 15 млн. лв. ще бъдат необходими на община Стара Загора, за да реши проблема с поройните води, които заливат улиците на града и затлачват съществуващата канализация с наноси, съобщи инж. Трайчо Николов, автор на идейния проект за създаване на охранителни канали, които да събират скатните води.

Оразмеряването на тези канали е за събитие, което може да доведе до еднократно преливане веднъж на 100 години при порой с интензитет 700-800 л/сек на хектар.Инж. Николов припомня, че през 50-те години на миналия ХХ век е имало изградени няколко такива канала, но през десетилетията те или са се затлачили или са унищожени в резултат на застрояването. Най-тежък е проблемът в населения предимно с роми квартал Лозенец, където едно от деретата е превърнато в сметище и са издигнати десетки незаконни постройки. Точно през него преминават по-голяма част от поройните води, които според проекта ще се отвеждат към коритата на реките Бедечка и Берекетска, за да се прекрати разрушаването на вътрешноградската канализационна мрежа.

Общината ще обяви обществена поръчка за изготвянето на работен проект, проектът ще се решава поетапно, част от необходимите средства ще бъдат търсени чрез  междуведомствена та комисия за възстановяване и подпомагане към МСуточни зам. кметът по строителството инж. Янчо Калоянов.

Предстои събаряне на част от незаконните сгради в района на дерето край улица „Витоша“ в квартал „Лозенец“, където ще се обособи резервоар за временно събиране на водите и пренасочването им към двете реки.Целта е да не се допусне фатално залпово потопяване на мястото, подобно на това което се случи през 2014 година във варненския квартал Аспарухово, когато загинаха на 19 юни загинаха 13 души .

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Обгорелите от Горно Сахране остават в шокова зала

Тримата работници от фабриката за дървесни плоскости в Горно Сахране, които обгоряха в неделя, остават в шокова зала. Състоянието им обаче е стабилно, съобщи шефът на клиниката по изгаряния при МБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив доц. Елеан Зънзов.

Ученици правят шествие с фенери за юбилея на школото си

Шествие с фенери в ръка ще направят децата от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гълъбовското село Обручище на 23 май, за да отбележат   160-та годишнина на школото си и предстоящият празник на славянската писменост.