Хората да не се опитват сами да гасят пожарите (ИНТЕРВЮ)

Хората да не се опитват сами да гасят пожарите (ИНТЕРВЮ)

  • Битовите инциденти със забравени електроуреди рязко намаляха заради пандемията
  • При пълненето на газови бутилки винаги трябва да се оставя резервен обем от около 20%
  • Случаите на палене на стърнища рязко намаляха след въвеждането на наказателна отговорност

- Г-н Лазов, през следващите дни се очаква повишаване на температурите до 40 градуса. Това ще бъде и най-горещата седмица за последното десетилетие. Как това се отразява на пожароопасната обстановка?

- Повишаването на температурите неминуемо води до повишаване риска от възникване на пожари. Затова ние призоваваме гражданите да спазват стриктно правилата, за да не се допусне възникването на инциденти от различен характер.

- Кои са най-честите причини за пожари през лятото?

- Една от най-честите причини е небрежност при боравенето с открит огън. Често при почистване на дворовете и градините си хората събират и палят растителните отпадъци до селскостопански и жилищни сгради. Те подценяват ситуацията, а в действителност това е много опасно, тъй като една искра може да прехвръкне и да причини пожар в сградите. Изхвърлянето на незагасени кибритени клечки или фасове от цигари също може да причини пожари. При изхвърляне на някои стъклени бутилки може да се получи т.нар. ефект на лупата, който също да причини пожар. Опасността се засилва при температури от порядъка 35-40 градуса, тъй като земята тогава е напръхнала и това води до по-бързо и по-лесно разпространение на запалимите и горимите материали. Затова в дни с високи температури на атмосферата като предстоящите хората трябва да бъдат особено внимателни и да не предизвикват ситуации, които могат да доведат до много сериозни последици не само с материални щети, а и с пострадали и дори жертви.

Другото, което трябва да се знае също, е в случай на възникнал пожар гражданите да не се опитват сами да го овладяват и да го гасят. В никакъв случай да не подценяват обстановката, защото резултатът може да е точно обратен и ситуацията да се усложни.

Затова най-правилното е гражданите да позвънят на спешния телефон 112 и да оставят овладяването на ситуацията в ръцете на специалистите.

- Както е известно, една голяма част от леките автомобили у нас са на газ и метан. Какво трябва да знаят водачите им като превенция през горещите летни дни?

- Едно от важните неща, които водачите трябва да знаят, е, когато ходят да зареждат, да не пълнят резервоарите на газовите бутилки догоре, а не повече от 80%, тъй като от топлото газа се разширява. И за да не предизвика експлозия, трябва да има осигурен допълнителен резервен обем. Да не се допусне изпускане на газ във въздуха. Освен това управляващите МПС на газ трябва да бъдат и сигурни, че газовите системи в автомобилите им са напълно изрядни.

- Преди десетина години имаше бум на пожари в стърнищата и горските масиви. Какво е положението сега?

- През последните години в област Велико Търново няма много пожари в стърнища и горски масиви. През миналата година има регистрирани 5 пожара в горски територии, като от тях 1 е в община В. Търново и 4 в община Елена. От началото на тази година имаме регистриран 1 пожар в землището на село Ветринци. Причината за намалелите пожари в стърнищата и горските масиви е проведената превантивна дейност, срещите и разговорите на служители на РЗПАБ със земеделци, представители на дърводобива, на местната власт и държавните институции. Резултатът от всичко това е положителен. Сега се проявява много по-голямо внимание при извършването на селскостопански мероприятия на открито. Извършва се и задължителното изораване на крайпътните ивици, с които се ограничава възникването на пожари в селскостопанските масиви.

Хората трябва да знаят също и че причинителите на умишлени пожари в стърнищата и горите подлежат и на наказателна отговорност според българското законодателство и за действията си могат да бъдат изправени пред съда.

- От вашите наблюдения през годините имат ли българите противопожарна култура?

- Да, смятам, че хората у нас имат противопожарна култура и все повече започват да се съобразяват както къде да си изхвърлят отпадъците, така и да не проявяват небрежност при боравенето с открит огън. Което е една от основните причини за битовите пожари.

- Има ли пострадали и жертви при пожари в областта?

- От началото на тази година 7 граждани са пострадали, а 2-ма са загинали при пожари, основно в жилищни сгради. Последният случай е от Горна Оряховица, където след зареждане на газова бутилка, възрастни хора не са сложили правилно винтила. Това предизвиква взрив и пожар в жилището. Трябва да се знае газовите бутилки да не се излагат на пряка слънчева светлина, да се проверява редовно изправността на винтила, гумените уплътнения и маркучите, които отвеждат газа към домакинския уред. Като, разбира се, тези проверки трябва да се извършат от лицензирани специалисти, а не от самите граждани.

- Кои са най-честите причини за битовите пожари?

- През последните година и половина заради пандемията повечето хора си бяха вкъщи и това даде възможност за ограничаване и намаляване на пожарите. Сред причините за битовите пожари могат да бъдат изброени: небрежност при боравене с открит огън, в това число и при детска игра, технически неизправности в машини и електроуреди, неизгасени фасове, природни явления. Сега идва сезонът на правене на зимнина. Много хора палят огън до селскостопански и жилищни сгради. Това те не трябва изобщо да го извършват или ако все пак го правят, то мястото да бъде обезопасено.

- Обезпечена ли е дирекцията и районните служби с необходимата техника за справяне с всякакви ситуации?

- Да, категорично! През последните години в лицето на Главната дирекция на МВР техниката ни е изцяло обновена и модернизирана и отговаря на нуждите. За справяне с пожари на по-високи етажи и места например ние разполагаме с автомобил за гасене с 32-метрова автомеханична стълба.

- Кои са най-тежките и сложни за овладяване инциденти, в които сте участвали през годините на кариерата си?

- Искам първо да кажа, че пожарникар не е просто професия. Това е дълг и призвание за всеки един от нас, избрал това. Ние сме призвани да помагаме на хората и обществото. През годините съм вземал участие в различни инциденти. Трудно е обаче да се каже кои от тях са най-трудните и тежките, защото всеки един е много специфичен и към разрешаването на всеки един трябва да се подхожда индивидуално. В нашата професия винаги има какво ново да се научи. Ние гледаме и се стремим винаги да вземаме най-правилните и най-адекватните решения, в зависимост и според конкретната ситуация. За мен няма нищо по-радостно, когато сме се справили успешно със ситуацията, когато сме спасили човешки животи и когато колегите се приберат живи и здрави вкъщи при семействата си. Иначе сред по-тежките инциденти, които могат да се отбележат, са пожарът в помещенията на бившата „Родопа” във Велико Търново през ноември 2017 г., който беше доста сложен за локализиране и овладяване, за да не се допусне да засегне и останалите производствени помещения. Също може да се отбележи още и експлозията и пожара на магистралния газопровод в района между павликенските села Недан и Батак през октомври 2015 г. При пожара в гората край Арбанаси през 2006 г. също се изискваше доста усилия, за да не се допусне огънят да обхване къщите в селото или да слезе до кв. Асенов в старата столица. Има, разбира се, и други инциденти, но пак ще отбележа, че всеки от тях е специфичен като ситуация за реагиране и за разрешаване. Поради това въпреки обучението и рутината в процеса на работата ние непрекъснато научаваме и по нещо ново.

ВИЗИТКА

Станко Лозев е роден на 4 февруари 1981

През 2005 г. завършва факултет „Пожарна и аварийна безопасност” при Академията на МВР


От ноември 2016 г. е началник-сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” в РЗПАБ – В. Търново

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ