Станишев: В БСП се водят перманентни вътрешни войни, това отслабва партията

Станишев: В БСП се водят перманентни вътрешни войни, това отслабва партията

Лидерът на ПЕС поиска антикризисен икономически щаб и национален план за излизане от кризата

В БСП се водят перманентни вътрешни войни, което отслабва партията, както вътрешно, така и пред обществото. Тази теза защити лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред БНР.

Той коментира кампанията за избор на нов лидер на левицата и поведението на БСП като опозиция по време на извънредното положение.

Той определи поведението на БСП като противоречиво. Имало правилни, но и грешния решение, като такова било предложението срещу спекулата и много правилно върху него било наложено вето,защото това би довело до дефицит на стоки. Според него левицата не трябва да влиза в самоцелни битки, които не срещали разбиране. По думите му трябва да има ярко политическо говорене, но важен бил тонът и аргументите. Според Станишев роля може би играели и изборите за нов лидер. Въпреки това той поясни,че кампанията досега не му е интересна. Не вижда политическа дискусия за бъдещето на БСП или битка между различни платформи. По думите му не била важна само фигурата на лидерът, а способността му да обединява партията и мобилизира всички поколения и кръгове в партията. За това бил нужен диалог, а именно това била слабостта сега. Общество и симпатизанти искали предвидимост и стабилност, а последните седмици в БСП се наблюдавало точно обратното, поясни Станишев, визирайки откритата война между Корнелия Нинова и Георги Гергов. „ БСП е демократична партия. Никой не може да бъде наказван в БСП за мнение.“, категоричен бе Станишев, който напомни, че в момента на „Позитано 20“ се правели съкращения на апарата със съмнителни мотиви. Той очаква да бъде насрочен Национален съвет, където да се вземе решение за кампанията,а организациите да проведат конференции без натиск.

Иначе Станишев коментира мерките на ЕС и на България срещу кризата, в следствие на пандемията от COVID 19. Той поиска цялостен план за възстановяване на Европа, а новия общ фонд на ЕС да достигне над 3,5 трилиона евро. Според него икономическите мерки не са достатъчни. По думите му никое правителство не може само да се справи. „Или изплуваме заедно или всяка страна ще бъде срината от рисковете от кризата.“, каза той. Станишев е на мнение, че част от упреците към ЕС не справедливи. Проблемът идвал от Европейския съвет, където държавните лидери не можели да се разберат – за размера на фонда, за начини на финансиране, как ще се възстановяват парите – грантове или заеми. „Не можем да си позволим ново разделение на ЕС този път по оста Север – Юг. Това е опасно“, каза той. Според него не бивало да се повтарят грешките от кризата през 2008- 2009 година.

Относно България, той коментира,че в медицински план изглежда,че страната е овладяла кризата. В икономически план обаче мерките досега били частични и фрагментарни и не давали ясна перспектива. Именно затова той поиска у нас да се направи антикризисен икономически щаб, където да има експерти, институции и представители на партиите, който на свой ред да изработят национален план излизане кризата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.