Станции за е-коли, три вида осветление  и нови спирки на площад “Света Неделя” (ВИДЕО)

Станции за е-коли, три вида осветление и нови спирки на площад “Света Неделя” (ВИДЕО)

Станции за зареждане на електрически автомобили, три вида осветление, нови спирки с билетни каси, както и пейки, попиващи праховите частици, ще бъдат разположени на площад “Света Неделя”. Това предвижда преработения проект на италианското студио „Фуксас“, което спечели конкурса на Столичната община за обновяване на пространството.

Цялата зона около "Света Неделя" ще бъде пешеходна, като се запазва движението на трамвая, а спирките ще бъдат една срещу друга. Новите спирки ще са с билетни каси и тоалетни. Колите на Патриашията ще бъдат обаче допускани, което не беше заложено в първоначалния вариант на проекта.

Зареждачките за е-коли ще са разположени пред Съдебната палата. Специални лампи ще осветяват дърветата, подовата настилка, ще има и високо осветление с USB входове и камери. В първия вариант на проекта бяха заложени високи технологични навеси, които обаче не намериха място в преработения вариант.  Входовете на метрото също ще се обновят.

В проекта са предвидени също изграждане на сухи фонтани и зона за подвижни съоръжения. Археологическите разкопки пък ще бъдат съхранени в подземното ниво като бъдат покрити със стъклен таван, който ще се явява под за пешеходците по площада.

В обновения проект е заложена и повече растителност.

Материалът използван за подовата настилка ще бъде два вида гранит.

Проектът ще бъде пуснат за обществено обсъждане до 11 септември, след което общината ще търси изпълнител. Каква обаче ще точната стойност за обновяването на централния площад все още не е ясно. Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че ще се работи на етапи.  През 2021 г. трябва да стартира първият етап.

„Разчитам, че сме удовлетворили интересите на всички заинтересовани страни. Благодаря на съдействието на Българската православна църква. Подходът, който сме избрали като възложители с избора на студио „Фуксас“ беше единствено и само да подобрим пешеходната достъпност, да върнем обратно града на хората, да може да се създаде едно прекрасно място, което хората да припознаят като свое любимо, а не да преминават транзит през площада“, коментира Здравков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.