ПАРИ ЗА РОДИТЕЛИ: Обявиха колко ще получим ако детето не влезе в детска градина

ПАРИ ЗА РОДИТЕЛИ: Обявиха колко ще получим ако детето не влезе в детска градина

Родителите на малчугани, които не са приети в детска градина или училище поради недостиг на места, ще могат да бъдат компенсирани с до 291 лв. на месец. Това става ясно от заповед на образователния министър Красимир Вълчев.

Таванът на компенсацията за неприетите ще бъде равен на средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование за съответната календарна година. В нея заповедта на Вълчев е посочено, че 2021 г. сумата е 291лв.

Държавата ще родителите на неприетите деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас със сумата, ако хлапетата са записани в частна образователна институция или са отглеждани и обучавани от лица, предоставящи организирани услуги.

Те обаче могат да получават и по-малко от 291 лв. тъй като средствата за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението, се изплащат на родителя в размер на действително извършените разходи за отглеждане и обучение за всеки месец. Така, ако даден месец имат по-ниски разходи за обучение на хлапето си – 250 лв, няма как да получат пълния размер на компенсацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.