Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Стамен Янев: Все още сме в играта за Volkswagen

Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана. Това заяви ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

"В рамките на 17-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България", информира той.

Янев обясни, че вероятно този завод ще се позиционира по протежението на автомагистрала "Тракия". “Продължението на магистрала "Хемус" дава възможност да погледнем към Северозападна България", поясни още той.

По темата за интереса на Китай за инвестиции в секторите на строителство и инфраструктура изпълнителният  директор на БАИ обясни, че по-реалистичният вариант е китайски компании да се наложат в България, предоставяйки ноу-хау.

"Разговорите бяха с един от най-големите конгломерати в областта на инфраструктура за изграждането на обекти, например отсечка Русе - Велико Търново, Велико Търново - Габрово, после с магистрала "Марица" и накрая изграждане на транспортен коридор от Истанбул към Букурещ", обяви Стамен Янев.

Според него сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили в България, също са част от приоритетните проекти през 2020 г.

Изпълнителният директор на БАИ пресметна, че по изчисления на агенцията има ръст на инвестициите през 2019 г. "Сертифицирали сме 31 проекта на стойност около 500 млн. лева с потенциал за разкриване на нови четири хиляди работни места. Статистическите данни от БНБ са положителни. Говорим за половин милиард повече приток на инвестиции спрямо 2018 г.", коментира резултатите Стамен Янев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.