Стамболийски дава завод на прокуратурата заради обгазяване на въздуха

Стамболийски дава завод на прокуратурата заради обгазяване на въздуха

Жителите на Стамболийски за пореден път бяха обгазени от намиращия се на територията им завод за хартия „Монди“, поради което от ръководството на местната община сезираха прокуратурата.

Обгазяването е било на 1 ноември, след което кметът Георги Мараджиев е поискал обяснение от ръководството на фирмата за случващото се. От предприятието са отговорили на градоначалника, че обгазяването на 1 ноември е било в резултат на „резултат на предприети действия за планирано спиране и извършване на годишни ремонтни дейности в предприятието. Съгласно приложимите законови изисквания информация за планираното спиране на производствения процес е предоставена на РИОСВ – гр. Пловдив.Някои от дейностите по спирането на съоръженията са свързани с отделянето за определен период от време на миризма, характерна за целулозното производство“. Според Мараджиев обаче този отговор е неудовлетворителен, тъй като „Монди“ уведомяват РИОСВ за планов ремонт, но не и за проблема, който възниква. Уведомяват РИОСВ, но не уведомяват Общината за ремонта или за аварийната ситуация в базата си“.

Кметът на Стамболийски е категоричен, че той не затваря заводи. „Отдавна само отварям такива. Искам да има хигиена в отношението между община и инвеститор“. По думите на Мараджиев „Монди“ е най- големият на територията на общината. „Но това не е предпоставка всеки да си прави каквото иска, без да се съобразява с екологичните норми. Чета отговора и се чудя колко трябва да си повярваш, че да отговориш след ден за обгазяването, което си извършил по този начин“, казва още той. От фирмата инвеститор се извиняват на хората за създаденото неудобство, но според кметът на Стамболийски вече са уведомени РИОСВ и прокуратурата заради системните замърсявания на въздуха в града. „Искам „Монди“ да се развиват, да инвестират, да отварят работни места, но и да пазят живота и здравето на жителите на общината, защото най-важният капитал за мен са хората!“, казва още Георги Мараджиев.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.