Сталийски завежда дела заради лъжата „Хиполенд“, раздухана от Пинокио и компания

Сталийски завежда дела заради лъжата „Хиполенд“, раздухана от Пинокио и компания

Чака реакция от Христо Иванов за разпространения от партията му фейк

Бизнесменът Александър Сталийски се закани да заведе дела, заради поредния фейк, раздухан от хората на куклата на конци на олигархията Христо Иванов, известен още като Пинокио. Той разпространи официална позиция по повод фалшивата новина, че е опитвал да купи насила веригата магазини за детски стоки "Хиполенд" от собственика й, въпреки че самият Мариан Колев отрече това да се е случвало.

"На 04.09. г-н Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на ПП "Да България", публикува в социалните мрежи видеоклип със свое изказване, в което той разпространи фалшиви новини, употреби позорящи етикети и квалификации за мен, набеди ме в извършване на престъпление, вмени и внуши вина по отношение на моята личност. Историята, представена от г-н Мирчев, бе опровергана от г-н Мариан Колев, собственик на "Хиполенд", още същата вечер при негово участие в студиото на телевизия "Евроком", а на следващата сутрин и в ефира на бТВ. Въпреки това ПП "Да България" не премахна от уебсайта и фейсбук страницата на партията фалшивата информация, замесваща моето име. Нещо повече - дори я спонсорира, така че хиляди българи в социалната мрежа да бъдат заблудени с неверните твърдения на г-н Мирчев", заявява Сталийски.

Бизнесменът подчертава, че Ивайло Мирчев е публикувал в своята фейсбук страница позиция, че е получил невярната информация директно Мариан Колев, който впоследствие категорично опроверга това е интервю за kmeta.bg.

"Фалшивата новина стана повод за множество заплахи, насочени срещу мен и моите близки, с които може да се запознаете в официалната фейсбук страница на ПП "Да България". Този факт ме кара да се запитам дали председателят на тази партия г-н Христо Иванов е готов да се ангажира с моята лична сигурност и сигурността на моето семейство", пита Александър Сталийски.

За него е недостойно събитие, с което няма общо, да бъде използвано за създаване на фалшиви новини, целящи репутационни щети и увреждане на името му, "единствено като инструмент за постигане на нечии теснополитически цели".

"Вярвам, че европейските ценности на политиците и политическите проекти са уважение към личността, свобода на труда и предприемачеството, справедливо правосъдие за всички. Убеден съм, че членовете и симпатизантите на ПП "Да България" се борят за истината, за честността и законност в страната. С оглед на това очаквам реакцията на г-н Христо Иванов по отношение на действията на доказано разпространяващия сред обществеността фалшиви новини г-н Ивайло Мирчев, поощрявани до момента от партията, в ръководството на която участва. Ако не се вземат адекватни мерки, това неминуемо ще постави сянка на съмнение дали представителите на тази политическа сила говорят истината в публичните си изяви", завършва Сталийски и се заканва, че ще търси правата си по съдебен път.

Впоследствие бизнесменът се закани да съди и шефа на „Хиполенд” Мариан Колев, заради твърденията му пред бТВ, че несъществуваща съдружничка на Сталийски искала силово да купи бизнеса му. Аз нямам съдружничка, както е видно от публичната информация, обществено достъпна в Търговския регистър. Освен това аз никога не съм пращал никого да купува бизнес от г-н Мариан Колев, категоричен бе Сталийски в позиция до бТВ.

Ето цялата позиция на Александър Сталийски:

В предаването на bTV „Тази събота“, излъчено на 5.09, с участието на г-н Мариан Колев, собственик на „Хиполенд“, същият си позволи да изнесе в национален ефир невярна информация и твърдения, неотговарящи на истината по мой адрес.

Цитирам: „Имал съм предложение да ми бъде купен или взет бизнесът от настояща съдружничка на Сталийски. Един от близките на Сталийски си е позволил изречение – ако продължавате да протестирате, ще ви фалираме за две минути“.

Горното бе изречено в контекста и като част от проведен между г-н Колев и водещата на предаването разговор, свързан с оплакванията на г-н Колев за отнемане на бизнеса му и във връзка с инициирани проверки на държавни органи спрямо неговата дейност.

Поради което, така цитираните твърдения на г-н Колев спрямо моята личност биха могли да се възприемат именно като серия от манипулации, внушения и обвинения.

Фактите са следните:

Аз нямам съдружничка, както е видно от публичната информация, обществено достъпна в Търговския регистър. Освен това аз никога не съм пращал никого да купува бизнес от г-н Мариан Колев. Не е истина и твърдението на г-н Колев за негови разговори с мои близки хора.

Г-н Колев не се притесни да употреби в това предаване и именно в рамките на гореописания разговор имената на знакови политици, но спести информацията коя е визираната от него дама, отправяла от мое име предложение към него да бъде купен бизнесът му, а също и кой е този мой близък човек, с когото той е разговарял за фалирането на неговия бизнес.

Това оставя впечатление, че разпространявайки фалшиви новини, е възможно той да обслужва единствено свои собствени политически или икономически цели. Благодаря на bTV за предоставеното ми право на отговор. А със собственика на "Хиполенд" Мариан Колев ще се видим в съдебната зала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.