Стадо овце храни семейство с четири деца
3

Стадо овце храни семейство с четири деца

Методи Лаков от село Владимирово, Монтанско, е само на 41 г., но има авторитет на човек, който обича животните и знае как да се грижи за тях, за да са здрави. В село Владимирово, което е разположено в предпланините на Стара планина, когато някой иска за празник да си купи агне, не се колебае, а отива при него.

Защото е сигурен, че ще получи качествено и вкусно месо, добре почистено и точно във времето, за което си го е поръчал. Той е регистриран земеделски производител, притежава и всички останали сертификати, за да продава от фермата си. Според него цената, която дават кланиците в момента на едро, е 5 лв. за кг живо тегло и е цена под себестойност. При това, ако животните са добре гледани. Той продава агнетата си в момента на 7 лв. за кг.


Мохикан

Методи Лаков е от последните мохикани, които отглеждат животните си пасищно. През зимата ги храни с фураж, част от който си произвежда сам върху 200 дка ниви. Агнетата и овцете през зимата са в един от бившите обори на някогашното ТКЗС.

Люцерна

Културите, които отглеждат, са изцяло за храна на овцете и биволите. Повечето декари са засети с люцерна, грах, овес, фий, малко ечемик и др. Количествата, които произвеждат, не са достатъчни, защото годишно са им необходими около 60-70 т концентриран фураж. От края на март тази година вече купуват, защото пролетта е студена и пашата не е достатъчна за животните. В момента царевица и пшеница са на 48 ст. за кг, триците са 50 ст. за кг.

Черна източнофрезийска

Методи Лаков си прави селекция на стадото, като започва с трипородна кръстоска с Черноглава плевенска овца, Източнофрезийска, Аваси. После вкарва кръв от Лакон, сега е с овни от Асаф, но за последното гонене на овцете си е купил от Плевенско Източнофрезийска овца, но чисто черна.

Причината е, че трупчетата стават хубави и тежки. Предпочита да се ориентира към месодайно овцевъдство, защото пазарът на овчето мляко е труден, особено през последните пет - шест години, през които изкупната цена беше 90 ст., обясни той. В момента фирма от Карлово изкупува овчето му мляко на 1,30 лв за кг, и правят с него сирене халуми за износ.

Лакон

Въпреки че Черноглавата плевенска овца си е типична за този район, за него е трудно да я гледа. Причината е, че е порода, която става едра, има овни, които стигат до 150 кг, и е необходима много храна. Лакон, която се смята за по-лесна за отглеждане, в този район на България на трета или четвърта година залинява. Затова сега разчита на Източнофрезийската, по-специално черна, която се очертава като добра месодайна порода.


Трето поколение

Методи Лаков е трето поколение животновъд, а за да се грижи за стадото от 180 овце му помага майка му, бивша учителка. И най-големият му син, който вече е на 16 години. Ако не са те, да съм се отказал, казва Методи. Вече няма хора, на които да разчиташ да пасат животните, да ги доят, никой не иска, е тъжната истина, за която съобщават всички, които все още изкарват хляба си с библейската професия на пастир. Многолюдното семейство има и 15 биволици. Методи има трима синове и една дъщеря, а съпругата му е учителка по литература. Самият той следва в Аграрния университет в Пловдив, но няма време да се дипломира.

Деца

Как се гледат здрави и красиви овце. Най- простият отговор, който Методи ще ви даде, е с обич. Те са ми като деца, просто казва той. За него храна може да няма, но за тях винаги трябва да е подсигурена, става ясно от разказите му. Три пъти скок на фуражите, увеличение на тока е повече от очевидно, че един животновъд трудно може да спечели пари. Въпреки че е в най-силните си години и преминал през изпитания, Методи казва: Нека най-големият ми син да поотрасне, вървя към продажба на стадото и ще се хващам или в строителството, или международен шофьор. Трябва да се изкарват пари, въздиша младият мъж, а от животновъдство е почти невъзможно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.