Ст. ком. Шотаров пред

Ст. ком. Шотаров пред "Монитор": Закъсали в преспи и хижи отказват евакуация от страх за колите си

При 6 инцидента от миналата седмица предприехме извеждане на хора и животни. Циклите на тежки бедствия се скъсиха на 3-4 години, чакаме усложнена обстановка заради засилен снеговалеж, съобщи директорът на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР старши комисар Красимир Шотаров в интервю за "Монитор".

- Старши комисар Шотаров, каква е оперативната обстановка в страната? Съществува ли все още риск от преливане на язовири или ситуацията е овладяна?

- Към настоящия момент спокойно можем да кажем, че оперативната обстановка се подобрява. Това е и разбираемо във връзка с метеорологичните условия, спрели са валежите, няма снегове и снеготопене поради ниските температури във високите зони и поради тази причина спадат нивата на реките и язовирите.


-Къде има регистрирани най-много произшествия?

- По области най-голям брой са в Перник – 103 броя за отводняване и 6 броя отстраняване на опасни предмета, следват областите Бургас, където има 93 отводнявания, 4 акции за премахване дървета, София с 82 сигнала 10 за премахване на опасни материали и в София-област отводняванията са 20, а сигнали за паднали на материали 6. Следват Благоевград и Враца. Има и други области, в които са настъпили произшествия, но техният брой е по-малък.


- На колко места се наложи евакуация на хора?

При 6 инцидента предприехме евакуация на хора и животни. В резултат на тях са евакуирани 44 човека, предупредени са двама и 9 домашни любимци са също изведени от опасната зона. Става въпрос за Перник, община Батановци, където са били евакуирани 5 човека, също толкова са били изведени и в Благоевград във връзка с повишеното ниво на водата на река Струма. Там е бил предупреден и един човек. В област Ямбол евакуираните са десетима, те са се намирали в село Попово, по поречието на река Поповска. В Бургаско са общо 19 човека и едно куче. При повторни сигнали в Благоевград са изведени извън опасната зона още петима човека и 8 домашни животни и един е бил предупреден.


- Имало ли е хора, които не са искали да се евакуират?

- Истината е, че към настоящия момент нямаме такива граждани, които да не искат да се евакуират от застрашени къщи, но в по-ранни сигнали, при друг вид бедствия и най-вече през зимата, когато става въпрос за закъсали автомобили в преспи или намиращи се в откъснати хижи, тогава най-често хората отказват да напуснат колата си, тъй като се страхуват какво ще стане с нея. Тогава служителите на дирекцията водят сериозни разговори, за да могат да убедят гражданите да оставят автомобилите си и да бъдат евакуирани, защото ниските температури при продължителен престой могат да бъдат много опасни за живота и здравето. Тази година все още не сме имали такива сигнали, но предполагам, когато настъпи по-тежка зима и възникнат подобни инциденти, ще имаме подобни случаи. Когато става въпрос за наводнения и пожари, не сме имали проблеми по отношение на евакуацията на граждани, защото всички виждат, че опасността е реална.


- Каква е причината за големите водни бедствия от миналата седмица?

- Според нас основната причина си остават метеорологичните условия. Тук влияние имаха няколко елемента. Първият беше падналият сняг в по-високите зони и планински територии, впоследствие повишаване на температурите и валежите от дъжд. От една страна те допринасяха за повишените водни количества, от друга способстваха за по-бързото топене на снеговете, заедно с повишените температури. Това увеличи водните дебити до нива, които са по-високи от нормалните. За нас това е основната причина за възникването на наводненията. Така е било и в предходни години, но най-често се случва напролет това нещо. Освен дъжда, който пада като обявено водно количество – от 50 до 100 литра, снегът от по-ранни периоди допълнително натоварва реките и нивата им се повишават много бързо. Виждали сме такива случаи, не е необичайно явление, което да се случва за първи път.


- Тоест по-топлите от обичайно температури тази зима са основният фактор в наводненията?

- Точно така, по-топлите температури тази зима са основната причина за предизвикването на тези бедствени положения.

- Каква е тенденцията през годините? Увеличават ли се или намаляват тежките произшествия?

- Истината е, че през последните 5 години големите горски пожари и значителните наводнения зачестяват все повече. Имам наблюдения върху инцидентите вече от повече от 25 години. Преди цикълът за настъпването на тежки бедствия беше на 7 години, сега наблюдаваме такива инциденти през 3-4 години. Категорично казвам, че се наблюдава увеличение на броя на по-тежките инциденти, свързани с метеорологичните условия. Те най-често са горски пожари – при високи температури през лятото и наводнения, свързани с обилните дъждове. Много интересна е картинката, която се коментира, че у нас става сблъсък между континентално-средиземноморски течения, които водят до по-непредсказуеми валежи – като обем и количество, което съответно води до по-неточна информация.


- С каква техника разполага дирекцията при бедствия и инциденти?

- От 2014 г. насам на база проведени обществени поръчки и реализирани проекти по европейски програми, се подмени изключително много техниката в пожарната, като ние наблегнахме преди всичко на основните инциденти, които могат да възникват. Обществените поръчки са насочени в тази посока – за подобряване на техническата обезпеченост на състава. Закупени са нови противопожарни автомобили – около 72 за гасене на горски пожари, които са с много по-добри капацитети, както и мотопомпи с голям дебит. Последните са раздедени в региони, където имаме най-много обекти и инциденти. Тези помпи ги ползваме като един голям капацитет за намаляване на нивата дори на язовири. Те хвърлят по 5 хил. литра на секунда, което е голямо количество. С тях сме регистрирали един модул в ЕС, който оказва помощ и съдействие в държави от Европейския съюз при необходимост. Чрез него може да проявим солидарност и да реагираме на такива сигнали. До момента тези помпи използвахме в област Благоевград и София-град. Те работят там, където има нужда, но са предназначени за източване на голямо количество вода. Заедно с това сме оборудвани и с по-малки мотопомпи, с които водоизчерпваме водите от обществени сгради – училища, детски градини, болници. Никога не можем да кажем, че едно въоръжение е достатъчно, но сме много добре обезпечени и разполагаме с много модерна техника по отношение на тези дейности. Мога да споделя едно мое впечатление отпреди повече от 15 години., при посещения в чужбина с какви очи съм наблюдавал и съм желал в бъдеще и ние да имаме подобна техника, а сега когато идват наши партньори от други държави - от Франция, Швейцария или Германия, всички колеги се впечатляват от техниката, която ние имаме.


- Предвижда ли се закупуването на нова техника през 2021 г.?

- Предвиждаме през тази година да проведем обществени поръчки за поддръжката и подобряването на състоянието на това, което имаме. Има идеи, които сме заложили през европейски проекти, в които също се предвижда закупуването на подобен тип оборудване. В зависимост от обстановката, те ще бъдат реализирани през 2021 – 2022 година и се надявам, че ще получим допълнително оборудване в тези направления. Смятам, че вече има достатъчно натрупан опит и това ни дава основание да сме спокойни, че проектите ще се реализират.


- На колко държави сме помогнали?

- Не мога да дам точен отговор, но сме помагали в Албания, Македония, Румъния. Участвали сме и на съвместни занятия в Хърватска, в Австрия, предвидени са такива и в Турция.


- Във Ваше интервю споменахте, че има нови изисквания към служителите на дирекцията. Какви са те?

- Новите изисквания се пораждат и от новите бедствия – по-сложните и по-големи произшествия, които настъпват. Определили сме ги в две направления. Първото е подобряване на физическата подготовка – тя е един от разковничетата за цялостното добро състояние на служителите в сферата на пожарната безопасност и спасяване. Когато човек има добри физически показатели – издържливост, сила, гъвкавост той има възможност да бъде максимално ефективен при инцидентите. Второто направление е подобряване на професионалната подготовка. В резултат на предприети действия от наша страна, в последните години се промени нормативната уредба и пожаро-строевата подготовка, която е един много важен елемент, залегна в постоянното им ежедневно обучение на служителите. Съвместно провеждаме занятия, на които проверяваме на какво ниво са подобрили знанията и уменията си. Ако е необходимо, предприемаме и допълнителни мерки.


- Какво ни очаква през следващите седмици? Ще настъпват ли нови сериозни бедствия?

- Прогнозата, която имаме и информацията, която събираме и следим, не предполага през най-близките дни да възникне усложнена обстановка като от миналата седмица. През предстоящите дни обаче се очаква да се влошат метеорологичните условия, свързани със снеговете и да се образува снежна покривка. Това от своя страна води до инциденти, които са свързани на първо място с катастрофи, нашата служба е основна служба, която е първореагираща при подобни случаи. На следващо място са закъсали автомобили в преспи. В най-близко бъдеще очакваме такива сигнали. Имаме готовност за такива инциденти и необходимата техника за изтегляне на автомобили и доставяне на храна и медикаменти до населени места, до които няма реален достъп. Разполагаме с верижна техника шейни или да изведем болни хора от трудно достъпни места. С падането на сняг очакваме такива сигнали в следващия месец.

ВИЗИТКА:

Старши комисар Красимир Шотаров е роден на 23.02.1968 г. в с. Змеица, област Смолян. Завършил е Технически университет – град Пловдив през 1993 г., със специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини”. През 2004 година се е дипломирал като магистър по специалност “Публична администрация” във факултет “Сигурност” при Академията на МВР.
В системата на МВР е назначен от 1993 г. на длъжност инструктор І степен в Общинска противопожарна служба /ОПС/ - Доспат към РПС - Девин при РДВР – Смолян.
За постигнати високи професионални резултати е награждаван неколкократно с “Обявяване на благодарност” от главния секретар на МВР и директора на ГДПБЗН-МВР. Награден е с Почетен знак на МВР – III и ІІ степен и Почетен медал на МВР.
От 2016 г. е назначен на длъжност директор на дирекция „Оперативни дейности” при Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.