0

Л юбопитни факти от кухнята на разследването на властите в Белград срещу банкера беглец Цветан Василев за умишлен фалит на фабриката в Парачин публикува в най-новата статия от поредицата си за Българския Мадоф сръбският вестник „Блиц“.

Любопитни факти от кухнята на разследването на властите в Белград срещу банкера беглец Цветан Василев за умишлен фалит на фабриката в Парачин публикува в най-новата статия от поредицата си за Българския Мадоф сръбският вестник „Блиц“.

От материала става ясно, че сръбските подставени лица, които бяха сред пионките, използвани от Василев след бягството му, за да организира вторичния обир на КТБ са пропели пред полицията в западната ни съседка.

„Когато през 2014 г. всички безчинства на българския бизнесмен излязоха на повърхността, а българската прокуратура започна разследване, Василев панически опита да спаси каквото може. Една от слабите точки на неговата империя, която започна стремглаво да пропада, беше фирмата „Глъс индъстри“ - бивш собственик на фабриката за стъкло в Парачин. За да запази влиянието си там, Василев най-напред трябваше да смени управителния съвет на „Глас индъстри“, разказва изданието, като посочва, че се обърнал за помощ към сърбина и бивш футболист Драголюб Симонович. Той пък му осигурил трима свои доверени хора от Ратково – брат си Небойша Симонович и комшиите им Ратко Ристич и Петър Видович. Тримата никога преди това не са били в управлението на фирми, като Симонович работел на бензинова помпа и се занимавал с отглеждане на малини. Останалите също били обикновени бачкатори. За Василев това било идеално, защото реално ги правело идеалните подставени лица, за да може да продължи да дърпа конците във фабриката за стъкло и след избухването на аферата „КТБ“, като се пробва да открадне активите на завода по начина, по който заедно с ортаците си у нас успя да сложи ръка на едни от малкото активи, заложени срещу кредитите, раздавани от трезора. „Глас индъстри“ е финансирано от КТБ със 140 млн. лева, налети във фабриката за стъкло в Парачин. В същото време самата фабрика бе обявена във фалит заради фалшив дълг от 47 млн. евро, уж даден й от дружество, свързано с Василев. Именно заради аферата той е разследван в момента от сръбските власти и според тамошния „Блиц“ предстои повдигане на обвинение срещу банкера беглец.

От статията става ясно също така, че за разплитането на аферата най-вероятно са помогнали разпитите на подставените лица пред сръбската полиция, проведени през 2015 и 2016 г. Тогава, по молба на българските власти във връзка с машинациите на Василев, братята Симонович, Ристич и Видович са привикани от съседските власти за обяснения.

Драголюб, сръбската връзка на Василев, свидетелствал, че наистина е водил брат си и приятели в България, за да подпишат някои документи, и по негови думи: „фиктивно да станат членове на Надзорния и Управителния съвет на „Глас индъстри“. Той отрекъл да е направил това срещу заплащане и потвърдил, че самият той не притежава акции в „Глас индъстри“. Брат му Небойша потвърдил думите му, но признал, че е получил пари от Драголюб за отглеждането на малини.