0

8 млади диригенти от 6 страни: Китай, Франция, Великобритания, Испания ,Румъния и Швейцария ще вземат участие във втория  майсторски клас на маестро Деян Савич под „шапката“ на  държавна опера Стара Загора.

8 млади диригенти от 6 страни: Китай, Франция, Великобритания, Испания ,Румъния и Швейцария ще вземат участие във втория  майсторски клас на маестро Деян Савич под „шапката“ на  държавна опера Стара Загора.

Савич е дългогодишен главен диригент и главен директор на Белградската опера, работата с младите му колеги ще започне на 10 февруари и ще завърши на 21 –и. В програмата са включени оперите „Дожн Жуан“, „Кармен“, „Палячи“ и „замъкът на херцог Синята брада“, някои от които ще бъдат в концертно изпълнение.За повечето от записалите се за участие в мастер класа това ще бъде дебют в професионалната кариера, други пък са носители вече на международни награди.

На 21 февруари, веднага след спектакъла на „Палячи“ от Р.Леонкавало ще бъде премиерата на „Замъкът на херцога Синята брада“ от унгареца Бела Барток където за пулта ще застанат последователно Шутонг Ли, Матей Поп и Арно Перие.

На сцената в ролята на Неда ще дебютира Симона Кодева, която стана носител на специалната награда на мецосопрано №2 в света  Веселина Кацарова от последния й мастер класа миналото лято.

В останалите роли зрителите ще видят Александър Крунев, Георги Динев, Ивайло Йовчев и др.

Деян Савич е роден в Белград, в семейството на музиканти. Завършва с отличие дирижиране в Музикалната академия в Белград, получава магистърска степен в Академията за изкуства в Нови Сад. Специализира при Mаестро Берислав Клобукар.

В периода 1985 г.-2000г.е артистичен директор на най-старото сърбо- еврейско певческо дружество "Братя Барух", основано през 1879 г.

Деян Савич е постоянен гост-диригент на Симфоничния оркестър и хор на ERT в Атина, Гърция в продължение на четири сезона.

Има радио- и телевизионни записи в много страни: за Румънското национално радио, Българската национална телевизия, Гръцката национална телевизия, няколко издадени компакт диска за PGP на RTV Белград и др. Носител е на редица престижни отличия и награди за своите творчески постижения.