Срутището на

Срутището на "Алабин" е само върхът на айсберга

Гибелта на двете момичета, затрупани в колата си на столичната улица "Алабин" накара държавните чиновници и общинарите за пореден път да намерят повод за медийна изява, но не и да се заемат сериозно с решаването на проблемите, довели до нещастието.


Повечето от тях се ограничават до констатации, мрачни пророчества, но не и до конкретни действия. Шефът на Гражданска защита прогнозира, че при силно земетресение в София могат да пострадат 200-300 хиляди души.
Според специалисти по сеизмично инженерство голяма част от кооперациите, разположени по централните улици на големите български градове са заплашени от бързо срутване при силен земен трус. По цял свят сградите се строят не за да останат невредими при силно земетресение, а повредите в тях да са такива, че обитателите им да имат време да се спасят.
Издънените партери, в които сега са разположени луксозни и просторни магазини, баровски заведения и обикновени бакалии, висят като дамоклев меч върху живота на хиляди граждани. Но както се казва, каквото сам си направиш - друг не може да ти го направи. Собствениците на апартаменти в кооперациите, където се намират лъскавите бутици с огромни витрини, заместили дебелите носещи стени, продължават в буквалния смисъл на думата да лапат мухите и то за няколко долара повече. Вярно е, че парите замъгляват човешкия разсъдък, но не трябва ли инстинктът за самосъхранение да надделее. Защото, ако чакаме на държавните или общинските чиновници да помислят за нашата безопасност, а не как да си натъпчат гушите с рушвети, ще чакаме още 1000 години.
Разрешенията и за изкорубените партери, затварянето на очите пред незаконните ремонти, вземащи вече и жертви по софийските улици, без да има земетресение, са факт поради престъпното действие или бездействие на чиновниците на различните нива във властта.
Някои от тях така и ще си останат незнайни и ненаказани. Ще се скрият зад имунитета си, ще намерят вратичка в закона, че не са били длъжни да предотвратят трагедията и някой друг е трябвало да се погрижи. За пореден път ще се окаже, че престъпление има, но няма виновни.
Срутището на столичната улица "Алабин" е само върхът на айсберга. Не само изтърбушените партери и старите сгради носят рискове за хората по време на земетресение. Част от новите здания се строят от полулегални фирми и само един бог знае какви материали използват и доколко спазват проектите. Строителният контрол, както и много други неща у нас, лесно се заобикалят или направо се купуват. В цивилизованите страни не се разрешава на Сульо и Пульо да строи, а само на доказани предприемачи. Засега ние сме далеч от тези стандарти и ни остава само да се молим природните стихии да пощадят страната ни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.