Срокът за касовите апарати се удължава до 30 септември (ОБНОВЕНА)

Срокът за касовите апарати се удължава до 30 септември (ОБНОВЕНА)

Търговците отново недоволни, внасят иск в ЕК

Срокът за касовите апарати ще бъде удължен до края на септември тази година. Промяната обхваща само тези търговци, които използват компютърни системи за управление на продажбите и смяната на фискалните устройства налага смяна и на софтуера. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов тази сутрин по bTV.

Темата за смяна на фискалните устройства започна още през миналото лято и предизвика големи реакции. Много от търговците недоволстваха, че няма как да се справят с толкова къси срокове.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ФИРМИТЕ ИСКАТ ОТСРОЧКА ЗА НОВИТЕ КАСОВИ АПАРАТИ


В началото на тази година пък някои търговци заплашиха, че ще организират протест.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ТЪРГОВЦИ ПЛАШАТ С ПРОТЕСТ СРЕЩУ СМЯНАТА НА КАСОВИТЕ АПАРАТИ


Целта на реформата е всъщност да изведе всички търговци от сивия сектор на светло като намали неговото разширение. Въпреки това много бяха тези, които смятаха, че няма как да се справят с изискванията на Наредба Н-18, а в социалните мрежи често се коментираше въпросът какво точно налага тя на малките бизнеси и фирмите, част от които не бяха добре запознати с нея. Именно заради това миналата седмица стана ясно, че се обсъжда отсрочка за реализирането на промените. „След анализ на реалните проблеми, регламентираният срок до 31 март остава за тези, които са регистрирани по ДДС и използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите“, поясни Горанов.


По време на интервюто

Горанов коментира влизането ни в Еврозоната, както и случаят с Венецуела.

По негови думи стига да изпълним изискванията на Европейската централна банка, не би трябвало да има проблем да влезем в ERM II. Колкото до Венецуела, финансовият министър сподели, че разполагат с цялата информация за транзакциите. „Със сигурност сделките и транзакциите изглеждат със съмнителна икономическа логика, но това не са незаконни сделки дотолкова, доколкото са извършвани от оправомощени за това хора“, допълни Горанов.

От ведомството не пропуснаха да коментират и измененията в изборното законодателство.„Промяната в позицията ни е свързана с усещането, че се отдалечихме от хората, не искахме те да останат с впечатление, че променяме изборните правила и ги лишаваме от възможността да участват по-активно - нямаме никаква причина да сме против преференциалния вот, нашата оценка е, че той до голяма степен ни помага и активира в индивидуалното състезание между участниците в листите“, завърши финансовият министър.

Търговците отново са недоволни


и заплашват, че в срок от 2 седмици ще внесат искове в Европейската комисия (ЕК), Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията. Това стана ясно от работна среща между Българската стопанска камара, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Българска петролна и газова асоциация, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация на заведенията, Конфедерация на автобусните превозвачи, Международна данъчна асоциация и други, които за пореден път изразиха недоволство. Според тях промяната в сроковете няма да доведе до разрешаване на проблемите по текстовете в наредбата, които са рискови, противоречащи на законодателството и неприложими. „Наредба Н-18 създава прекомерна административна тежест за белия бизнес и не допринася за изсветляване на икономиката“, твърдят асоциациите. Сред опасенията на търговците е и нормалното функциониране на икономиката, тъй като могат да бъдат блокирани обекти от критичната инфраструктура, а не е предвиден адекватен авариен режим. „Това може да обхване лекарите, фармацевтите, училищата, дори болниците“, пишат още в обръщението си търговците. Утре те ще представят своите аргументи пред Комисията по икономическа политика и туризъм при Народното събрание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.