Срив на преките чуждестранни инвестиции в света с 42% през 2020 г.

Срив на преките чуждестранни инвестиции в света с 42% през 2020 г.

В Евросъюза спадът е с цели две трети до 110 млрд. долара

Преките чуждестранни инвестиции в света са спаднали с 42% през 2020 г., а тази година се очаква намаляване с 5-10%. Такава прогноза направи вчера Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД).

На пресконференция в Женева директорът на департамента за инвестиции и предприятия в ЮНКТАД Джеймс Жан подчерта, че „преките чуждестранни инвестиции в света са претърпели колапс миналата година, съкращавайки се с 42%, до 895 млрд. долара, в сравнение с 1,5 трилиона долара през 2019 година“.

Към края на миналата година техният обем е бил с над 30% по-малък отколкото след световната финансова криза през 2009 г. и е бил на равнището на 90-те години от миналия век. Глобалните потоци на преките чуждестранни инвестиции ще останат слаби през 2021 г. и според прогнозите на ЮНКТАД ще спаднат с 5-10%.

Реалното възстановяване се очаква да започне през 2022 г., отбеляза експертът и поясни, че на обема на преките чуждестранни инвестиции влияят редица негативни фактори, в частност „рисковете, свързани с последната /понастоящем/ вълна от епидемията“.

В ЕС преките чуждестранни инвестиции са се съкратили миналата година с две трети - от 373 млрд. до 110 млрд. долара, а в САЩ - с 49%, до 134 млрд. долара.

В същото време в Китай е бил регистриран ръст на преките чуждестранни инвестиции с 4%, а в Индия - с 13%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.