0

В началото на пролетта тревата започва да се раззеленява и за да имаме хубава ливада през топлите месеци, трябва да направим няколко необходими процедури за поддържането й.

В началото на пролетта тревата започва да се раззеленява и за да имаме хубава ливада през топлите месеци, трябва да направим няколко необходими процедури за поддържането й.

До началото на април, когато плевелите бързо избуяват, е моментът да премахнем нежеланите растения, които току-що са се показали над почвата. Сега е моментът и да възстановим щетите върху тревната площ, които е нанесла зимата.
В ранна пролет, след снежна зима снегът в тревните площи започва да се топи неравномерно. Добре е да обърнете внимание на местата, на които той се задържа.


Заледяване
При положителни дневни и отрицателни нощни температури се получава заледяване на определени участъци. Това е вредно за тревата, защото се създава опасност от измръзване и задушаване. В повечето случаи не през зимата, а именно в този период тревата загива и се получават петна. Решението в тези ситуации е, ако е възможно, плътните участъци със сняг да се премахват или разпръскват, за да се стопят по-бързо през деня. Ако това е невъзможно, то може да се очаква част от листната маса да бъде поразена. Добре е възможно най-рано да почистите петната от отмрялата листна маса, да разрохкате почвата и да подсеете с тревна смеска за бързо възобновяване. Така петната ще се затворят и новозасетите семенца бързо ще сгъстят тревостоя и ще уплътнят тревния чим.
Използвайте качествени семена, защото случайно закупените могат да не поникнат и тогава ще ви се наложи дълго да гледате ливадата си на дупки.
Семена
Разпределянето на семената върху засегнатите участъци трябва да бъде последвано от наторяване и обилно ежедневно поливане за поне седмица, но в най-добрия случай, докато тревата достигнe височина за косене.
Ако обаче подсяването не е напълно наложително, добре е да го оставите за есента, тъй като може в този период с него неволно да подпомогнете растежа на плевели.
Вода
Дълго след отцеждането на снега ни се струва, че почвата е добре влагозапасена и все отлагаме пускането на поливната система, но на практика късните студове при липса на валежи много бързо изтеглят влагата от почвата. Освен това не трябва да се забравя, че корените на тревата обитават повърхностния почвен слой, където запасите от вода не са големи. Ето защо след зимата поливането е добре да започне при трайно задържане на среднодневната температура над 15-17°С.
Косене
Със стопяването на снега,отцеждането на почвата и повишаването на дневните температури тревата започва да расте, навлиза в период на вегетация и така се стига до необходимостта от първа коситба. Чрез косенето се осигурява по-голям достъп на светлина и въздух до възела на братене, което стимулира растежа на тревата. Интензивно поддържаните треви в тревните площи не трябва да се оставят по-високи от 4-5 см в този период от годината.
Вертикулиране
Вертикулирането, или по-просто казано сресването на тревата с гребло в две перпендикулярни посоки е друга важна стъпка, която трябва да предприемете.
Това е първата задача, с която да дадете начало на поддръжката на тревния чим през пролетта. Ако сте подходили към този процес внимателно през есента, това би трябвало да ви улесни през пролетта, но не и да анулира необходимостта от грапене. Разресването на тревния чим с гребло е важно, защото тънкият слой от суха трева, който се образува вследствие на редовното косене и отпадането на листна маса, затруднява достъпа на хранителни вещества и вода до почвата.
Това може да причини залиняване на корените. Тази операция се счита за задължителна, ако искате вашият тревен чим да остане свеж и през летните жеги.
Освобождаването на основата на тревния чим е от жизненоважно значение през пролетта. Тази дейност е абсолютно задължително и не го ли направите, тревата ще страда през цялото лято, ще влоши значително естетическите си показатели, а в някои ситуации има опасност да загине и на нейно място да се заселят диви и нежелани видове. При по-големи площи вертикулирането се извършва машинно.
Аерация
Следващата операция при пролетната обработка на тревната площ е аерацията. Чрез нея се доставя въздух до корените на тревата и представлява един вид перфорация на почвата с помощта на желязна вила, специално направени за целта валяк или сандали с шипове. Преди да се проведе тази операция, тревата трябва да се окоси ниско (3-4 см). След това тревната площ се наторява с изкуствена тор, богата на азот (5г/м2).
Вида на торта за подхранване трябва да уточните със специалист. Кога и с какво, зависи от метеорологичните условия, местоположението на обекта, очаквани късни студове и т.н.

Най-добре е да пускаме пръскачките сутрин

В началото на пролетта много хора се подлъгват по на пръв поглед все още влажната почва. Корените на тревата обаче са в повърхностния почвен слой, където водата по-бързо се изпарява, и затова е нужно редовното поливане да започне веднага след като температурите се задържат стабилно над 15 градуса.
Най-доброто време за поливане е сутрин (между 5.00 и 10.00 часа), тъй като вечерното поливане може да доведе до заблатяване и поява на гъбични инфекции. Поливането трябва да е обилно, дъждообразно, около три пъти седмично, като в горещите месеци трябва да се увеличи количеството вода. През есента, когато времето захладнява, поливането постепенно се намалява.

Упоритите плевели се вадят на ръка

Едногодишните плевели обикновено не представляват проблем, тъй като растат в новозасаден тревен чим и изчезват след първото косене. Но за справянето с многогодишните са необходими мерки.
Добре е още през пролетта да приложите селективен хербицид, който да възпрепятства тяхната поява. При наличие на упорити плевели, които не се поддават на третиране с хербицид, можете да извадите корените им на ръка.

Вадим косачката, когато времето е топло

Косенето е изключително важен елемент в поддръжката на вашата ливада, ако искате тя да има спретнат и привлекателен вид. Моментът за първото косене идва, след като времето се задържи топло и тревният чим влезе в период на вегетация. Тревните площи по правило се поддържат около 4-5 см, като през активния сезон това означава задължително косене поне веднъж седмично.
Винаги спазвайте условието да отнемате най-много една трета от височината на тревата. При по-сухо и хладно време поддържайте височината между 5 и 7 см, а през силните жеги намалете на 3-4 см. Последното косене се извършва през началото на ноември, като е добре тревата да се зазими при височина 6-7 см. Грижете се ножовете на косачката да са добре наточени и почистени.