Срещу  10 млн. лв. изгаряме във Франция опасни пестициди
6

Срещу 10 млн. лв. изгаряме във Франция опасни пестициди

10 млн лв ще използва до края на годината МОСВ, за да транспортира и изгори в лицензиран инсинератор край Лион във Франция опасните пестици, които са открити на различни места в България, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който направи проверка на поредното „находище“ в някогашното ТКЗС на старозагорското село Яворово.

 Там преди десетина дни бяха установени около 4 т различни пестициди с отдавна изтекъл срок на годност в разкъсани опаковки. Количествата са били събрани от различни места , най-старите са още от 1982 година, обясни министърът. Мястото фигурира в регистъра на РИОСВ – Стара Загора като склад за опасни пестициди, но на практика складовете са рухнали. Открити са количества с все още неустановен обем в бетонова шахта, под която преминават подземни води и никой не може да каже дали част от тях не са влезли в питейния водопровод на селото.

В спешен порядък от МОСВ са влезли в контакт с френската Sahe group, която оперира на територията на около 40 страни в цял свят, откъдето прибира и унищожава подобни отрови. Това става в инсинератора й край Лион, който има годишен капацитет от около 350 000 т отпадъци годишно, но обемът на пестицидите е едва 6-8 х т, обясни представителят на специализираната фирма Томас Вандерберг. По думите му казусът със захвърлените на произвола отрови не е само български, на практика огромни количества всяка година се налагало да бъдат събирани и извозвани от всички бивши източноевропейски страни.

В село Яворово живеят постоянно около 140 души, малцина от тях си спомнят кога са били докарани тук торбите с препарати за растителна защита, собствеността на терена на няколко пъти е сменяла собствениците си, коментира кметският наместник Жечо Жечев. На стотина метра встрани от рухналите складове има овцеферма, а малко по-встрани наскоро отворила вратите си кокетна къща за гости, построена с пари от ЕС.

Аналогичен склад е установен в николаевското село Елхово, там предстои да бъде направен анализ на отровите и те също да отпътуват за Франция.

Проверките край Яворово и Елхово са в рамките на разпореждане на Върховна административна прокуратура за нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита, коментира присъствалата при огледа  зам. главен прокурор Десислава Пиронева.

Според министър Димитров на практика нямало от кого да бъде търсена наказателна отговорност защото повечето от хората, които са събрали тези количества край Яворово отдавна били починали.По думите му проблемът се задълбочил в годините поради липса на средства. Отпуснатите спешно за тази година 10 млн лв по решение на МС щели да стигнат за малка част от опасните отрови. Единствено инсинераторът край Лион откликнал на МОСВ да приеме в спешен порядък българските пестициди.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.