Среща на главните прокурори в Европа за тероризма и трафика на хора

Среща на главните прокурори в Европа за тероризма и трафика на хора

Главният прокурор Иван Гешев участва днес в откриването на Форума на главните прокурори на Европейския съюз с колегите им от Средиземноморския регион, като събитието се провежда в Хага, Кралство Нидерландия.

Междуинституционалната група за сътрудничество по наказателни въпроси – EUROMed, е създадена през март 2017 г. под патронажа на главния прокурор на Испания. Основен приоритет на групата е засилване на сътрудническо между държавите членки на ЕС и южните партньорски държави /Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мароко, Ливан, Палестина и Тунис/ по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност, трафика на хора и пресичане на потока на незаконно придобити активи. 

Тазгодишният форум в Хага се организира от Евроджъст като участие в него взимат главни прокурори на държавите членки на ЕС, Държавата Израел, Египет, Тунис, Йордания, Мароко и др., представители на Европейската комисия, Европейска съдебна мрежа по наказателни дела, Службата на ООН по наркотиците и престъпността, Служба на ООН за борба с тероризма, Консултативния съвет на европейските прокурори към Съвета на Европа и Международната асоциация на прокурорите.

Фокус на дискусията в рамките на двудневния форум на високо равнище е необходимостта от оптимизиране на трансграничното сътрудничество в Средиземноморския регион по линия на противодействието на трафика на хора, нелегалната миграция, контрабандата на оръжия и наркотици, прането на пари, икономически и екологични  престъпления. 

Предстои и обсъждането и приемане на нов План за действие за борба с престъпления с международен характер, насочен към по-бързия обмен на информация между прокурорските институции и повишаване ефективността на съвместните разследвания  с цел гарантиране на стабилността и сигурността в региона. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.