Средновековна магия с яйца  откриха в крепостта Трапезица
4

Средновековна магия с яйца откриха в крепостта Трапезица

Средновековна магия с яйца сензационно беше открита при археологически разкопки в крепостта Трапезица във Велико Търново.

На езическата магия се натъкнал доц. Деян Рабовянов, който вече 12 години извършва проучвания на хълма. Трите кокоши яйца били поставени в глинен съд и скрити под плочата на пода в едно от жилищата. Според археолога обаче не може да се каже дали направената магия е била бяла или черна, за живот, или за смърт, както и дали не е отмъщение в стил „баш майстора”, позната ни от едноименния български комедиен филм. Това е втората подобна магия, откривана на Трапезица, след като преди време отново в едно от жилищата също бе открито кокоше яйце, поставено в чашка.

Наред с магията, при тазгодишните разкопки в югозападната част на Трапезица екипът на доц. Деян Рабоянов попаднал и на три зтални предмета с високо ювелирно качество. Това са два масивни наушника, инкрустирани с перли и скъпоценни камъни и пръстен. Наушниците са с впечатляващо тегло от 15 и над 30 грама. Според археолога накитите са от 14-ти век и най-вероятно са били укрити от собственика им в едно от жилищата, може би настъплението на османските завоеватели. Наред със златните предмети, при разкопките са намерени още голям брой старинни педмети от различни епохи. Сред тях най-голям е броят на керамичните останки, на базата на които се очаква да могат да се възстановят десетки съдове. Сред останалите находки са още над 400 монети, части от облекло, от въоръжение и др. Според доц. Деян Рабовянов откритите находки променят досегашната представа за историята на Трапезица, според която след превземането на столицата Търново, крепостта е била напусната от местното население. По-вероятно е обаче, в югозападната част на крепостта да е била настанено мюсюлманско население, което да е изпълнявало военно охранителни функции. Сред доказателствата за това е и че намиращата се в същата част на хълма християнска църква и некропол през 15 век вече не са били използвани и са били използвани като депо за строителен материал.

Доц. Деян Рабовянов съобщи още, че паралелно с археологическите разкопки, е било извършено и геодезично и аерофотозаснемане на проучвания район от крепостта, както и осъществяване на полева консервация на обекта.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.