Средновековна кула насред полето тъне в забрава
2

Средновековна кула насред полето тъне в забрава

Висока близо 8 метра каменна кула от епохата на Късното средновековие, намираща се в двора на църквата „Свети архангел Михаил“ насред новозагорското село Коньово, тъне в забрава от историци и изследователи.

Постройката, в чийто основи някога е имало изворче и кладенец, а бойниците й са били използвани за отбрана на района както при турското нашествие, така и при размирните десетилетия на кърджалиите е изоставена на произвола на съдбата след повърхностни археологически огледи в края на ХХ в. По неизвестни причини край нея липсва каквато й да е указателна табелка, а живеещите в близост коньовци вдигат рамене и не могат да разкажат нищо за озовали се случайно там туристи. По думите на кмета на селото Митко Симеонов имало някакви идеи за поставянето на табела, но за това трябвало разрешение от музея в Нова Загора, където засега пазели мълчание по темата.

Сигурно е само, че при извършените някога огледи са били открити останки от керамични предмети, които са средновековни, но историците са раздвоени в мненията си за времето, когато е вдигнато съоръжението. Според археолога д-р Веселин Игнатов най-вероятно тя се е появила в края на ХVІІІ век, когато са зачестили набезите на   полските разбойници. Около кулата е имало изкопан дълбок ров, вътре се влизало през здрава врата, разположена на около 4 м от основите, вероятно е имало и подвижен дървен мост. Във вътрешността личат следи от местата, където са били гредите, разделящи пространството на няколко етажа до които се стигало с помощта на стълби. През столетията част от камъните са били изнесени за вторична употреба.Жители на Коньово хранят надежда, че след отварянето на мемориала „Дом на Доброто“, посветен на ясновидеца Дядо Влайчо най-после ще дойде ред и на кулата, която със сигурност ще привлече и други туристи, освен поклонници на езотеричното.

„Грехота е този артефакт да стои необозначен при положение, че не се изискват особени средства за съхраняването му и превръщането му в туристически обект. На толкова места се наляха милиони левове за измислени старини, като т.нар. археопарк „Нов живот за Раднево“, където годишно минават под 200-300 души, а тази кула да тъне в буренаци …“, коментира участничка в тържеството за 125-та годишна на ясновидеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.