Средно с 20 лв. ще поскъпне такса смет догодина в Пазарджик

Средно с 20 лв. ще поскъпне такса смет догодина в Пазарджик

Средно с около 20 лв.на жилище ще поскъпне такса „ Битови отпадъци“ от догодина в община Пазарджик, като увеличението се налага заради настъпилите промени и откритото регионално депо за отпадъци край село Главиница.

Поскъпването се налага заради дефицит от 5 милиона лева. Общината плаща годишно 11 милиона лева за чистотата, в същото време се събират 6.5 милиона лева от такса за битови отпадъци. Предварителните изчисления сочат, че за жилища в жилищен блок в Пазарджик увеличението ще е 12 лв. за 40 кв.м. жилище в Първа зона и 30,78 лв. за 100 кв.м. в същата зона. За втора зона увеличението е между 8 и 22 лв., а за трета – между 6 лв. и 15 лв.

В селата увеличението е между 3 лв. и 22 лв. в зависимост от категорията на населеното място, зоната и квадратурата. План-сметката за следващата година е внесена за разглеждане в Общинския съвет, като през 2018 г. общият облог за общината възлиза на 6 523 793 лв., Предстоящите за 2019 г. разходи, в това число и тези от дейностите по събиране, транспортиране, обезвреждане на битовата смет и почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места и областния град, ще възлязат на около 11 392 642 лв.

Това налага и увеличението, което ще бъде осъществено плавно в две поредни години – 2019 и 2020, обясни кметът Тодор Попов.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.