Средно по 6689 лева ще струва
2

Средно по 6689 лева ще струва "Бюджет 2020" на данъкоплатец

Най-много пари от данъците ни отиват за пенсии, здравеопазване и образование

Средно 6689 лв. ще струва сметката на правителството за 2020 г. на всеки български гражданин. Това показват данни ИПИ. Най-голям е делът на пенсиите (по 1518 лв.), следвани от здравеопазването (по 822 лв.) и образованието (по 769 лв.). Челната петица се допълва от социалните помощи и транспортът, които общо ще струват по 1119 лв. на всеки отделен българин, плащащ данъци.

Най-евтини излизат лихвите по стари дългове - по едва 94 лв. След тях са културата и спортът (по 112 лв.). Старите сметки или дългове общо ще струват по 3300 на българския данъкоплатец.

В Бюджет 2020 трябва да има буфер,

който да го направи по-прозрачен. Около това мнение се обединиха експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ) по време на дискусия.

Днес от ИПИ представиха своя алтернативен бюджет за по-високи доходи. В него част от заложените приоритети на парите за 2020 г. се изместват и се поставя акцент върху ефективността на разходите. В плана на МФ за следващата година основни приоритети са образованието, здравеопазването и отбраната. Някои от сферите ще видят увеличени средства, а заетите в тези сектори - по-високи заплати. От ИПИ подкрепиха увеличаването на заплатите в публичния сектор, по-специално на педагозите, но изтъкнаха, че е важно да се направи сериозно преструктуриране на публичната администрация, при която за последните 3 години не е имало мерки за свиване. Друга реформа, която те предложиха, е създаването на буфер.

“Има нагласа и очакване, че не всичко се развива добре в световната и европейската икономика и това ще се отрази и на България”, коментира главният икономист в ИПИ Лъчезар Богданов. Той предупреди, че


случващото се по време на търговски войни, не е маловажно

и ако има пренаписване на правилата, то това ще засегне всички, страните ще трябва да се адаптират, особено тези в Еврозоната. Възможните негативни ефекти за България са забавяне на ръста на доходите, свиване на износа, ограничаване на инвестиционната активност и съкращаване на работните места. Има вероятност и за повече лоши кредити на засегнати предприятия, а доверието и потреблението на потребителите може също да спадне.

“Не разглеждаме някакъв катастрофичен сценарий и резултати като тези от кризата от 2008 г.”, успокои обаче Богданов. Той изтъкна, че България е догонваща страна и като такава е част от голям пазар. “Това са дългосрочни трендове, които не е задължително да бъдат спрени от някакво влошаване на конюнктурата”, каза още Богданов.

“Трябва да се постави приоритет върху ефективността на разходите, тоест постигане на поставените цели на политиките, както и увеличаване на частните инвестиции в публичните услуги”, завърши главният икономист в института. Той цитира и доклади на Сметната палата, която вижда проблеми при изпълнението на поставените цели, необосновани разходи, липса на квалифициран персонал и липса на контролни механизми.


Друго предложение бе намаляването на данъците.


“За поредна година се внася един бюджет, а се води друг дебат - тази година това е дебатът за болничните и за втората пенсия, така се убиват теми, за които трябва да говорим през седмицата”, каза Петър Ганев от ИПИ. Той повдигна въпросът за намаляването на данъци, което не се е случвало отдавна. Затова и въпреки, че проектът на МФ предвижда да няма промяна в данъчната система, от ИПИ предложиха данъците да намалеят, а други да се премахнат като например отпадане на облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии. Освен това от ИПИ поискаха и да се премахнат някои данъчни облекчения като в същото време предупредиха, че въпреки липсата на промяна на данъците в бюджета, е


възможно да има увеличение на местните данъци.


“Най-вероятно ще видим вдигане на местните данъци през 2020-2021 г. Причина за това е, че те се вдигат обикновено след избори, както стана и през 2016-2017 г.”, каза Ганев. Като други условия това да се случи, експертът изтъкна липсата на средства, както и желанието да се постигне ефект в първите години на мандата. Затова от ИПИ предложиха 2% от подоходното облагане да постъпва в общините като бюджет. Тези 2% ще се равняват на 876 млн. лв., които биха позволили да се направи качествена промяна в разпределението на изравнителната субсидия и за разпределението на субсидията за капиталови разходи.

При осигуряването от ИПИ предложиха да се направят промени, които да дадат повече свобода и избор на гражданите. Така 2% от здравните осигуровки ще отиват към частни дружества. “През последните години много се говореше за реформа при здравеопазването, за да се разбие монопола на Здравната каса, но накрая нямаше резултат - нито има реформа, нито има план за реформа”, оплака се Ганев. Той допълни, че това е сфера, която в момента е най-податлива и отворена за реформи.

“За пръв път се предлага бюджет, който да е баланисиран, въпреки че през последните 2-3 години имаме излишък”, допълни икономистът. Той коментира, че въпреки това очакванията са


тази година да завършим на дефицит.

“Интересно е какво ще се случи през декември, за да се стигне до дефицит, след като самолетите вече са платени и все още сме на излишък”, каза експертът. Той прогнозира, че се окачват сериозни харчове, за да се постигне заложеното в ревизията на бюджета.

По време на дискусията присъства и Любимир Дацов от Фискален съвет, който похвали ИПИ за наблягането на ефективността. От АИКБ пък коментираха, че този бюджет все пак има и добри страни, а именно запазването на данъчния модел, добра макроикономическа рамка и реалистични прогнози за пазара на труда.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.