Средната цена на петрола пада до $67 за барел

Средната цена на петрола пада до $67 за барел

Средната цена на петрола през 2019 г. ще спадне до 67 долара за барел, прогнозират експертите на Световната банка (СБ) в публикувания снощи януарския доклад Перспективи за световната икономика, съобщи БТА. През тази година документът е озаглавен "Помръкнал небосклон".

"Очаква се средната цена на петрола да бъде 67 долара за барел през 2019 и 2020 година, което е с 2 долара под юнските прогнози. Степента на несигурност на прогнозата обаче остава висока", предупреждават авторите на доклада.

Средната цена на петрола за миналата година е била 68 долара за барел, което е "малко под юнските прогнози, но е с около 30 процента по-висока, отколкото през 2017 г".

Световната банка поясни, че има предвид проста средноаритметична цена на петрола от сортовете Brent, Dubai и западно-тексаския WTI. През юни СБ прогнозира средна цена за барел петрол от 70 долара за 2018 година и 69 долара за 2019 година. Според прогнозите на специалистите тази цена на петрола ще се запази през следващите три години.

Освен това "се очаква растежът на търсенето на петрол през 2019 година да остане устойчив", а перспективите за доставките на петрол "зависят в голяма степен от производствените решения, вземани от ОПЕК и партньорите извън ОПЕК".

"Запазва се значителна несигурност какви ще бъдат последствията от санкциите срещу Иран, а също така и за перспективата за добив на петрол във Венецуела", се отбелязва в документа. Очаква се, че добивът на петрол в САЩ ще нарасне с още 1 млн. барела дневно през 2019 г., се посочва в доклада "Помръкнал небосклон".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.