Средната цена на електроенергията у нас е 48.59 евро за периода юни-август. За сравнение, в Румъния тя е 49.86 евро, а в Унгария – 50.14 евро. Така отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова на обвиненията на БСП, че цените на електроенергията в страната за този период са най-високите в Европа. Тя напомни, че именно по време на управлението на правителството на Борисов е създадена Българската независима енергийна борса и либерализацията на енергийния пазар е навлязла в решителната си фаза.

По време на конференция Петкова припомни, че при поемането на ресора през ноември 2014 г. ситуацията е била тежка – дефицитът в „Национална електрическа компания“ ЕАД надхвърлял 800 млн. лв., а междуфирмената задлъжнялост е била застрашителна. „Явно колегите от БСП имат доста къса памет“, каза още ресорният министър. По отношение на твърденията, че държавните дружества са излезли „в почивка“, което е дало възможност на други мощности да се включат на пазара, Петкова припомни, че става въпрос не за почивки, а за планови годишни ремонти. По нейни думи те се оповестяват година по-рано и са пряко свързани с техническата възможност на мощностите да работят нормално.

Енергийният министър призова

всеки, който има съмнения за поведението на участници на пазара, да сезира КЕВР

и припомни, че тя лично е направила това за цените на борсата на 3 юли, когато в рамките на няколко часа цената отбеляза рекорд.

По отношение на обвиненията от страна на БСП, че „компании, свързани с определен концесионер, дължат на държавата стотици милиони за предоставени въглищни концесии“, енергийният министър заяви, че всички въглищни концесии са предоставени с решения на Министерския съвет в периода 2002 – 2007 г. вкл. През 2014 г. имаше натрупани около 4 млн. лв. задължения по един концесионен договор, но през май 2015 г. успяхме да ги съберем на база на договор за цесия.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“ е максимално публична

и прозрачна и в нея може да заяви интерес за участие всеки, който прецени, коментира още Петкова. „Изказванията, че произвеждаме електроенергия, която продаваме евтино в Гърция, противоречат на принципите на Европейската комисия за общ пазар“, отговори на други обвинения енергийният министър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Уязвимите потребители на ток остават на регулирания пазар

55 000 индустриални и 3000 битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар от 1-ви юли тази година. Това обаче няма да важи за някои бизнеси като фризьорски ателиета например, съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов по време на дискусия, посветена на плана за преминаване към следващия етап на либерализация. Николов обясни, че уязвимите и енергийно бедните групи засега остават на регулирания пазар, а министерствата на енергетиката и на труда трябва да разработят механизъм за тяхната защита.

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната.

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.