Средна заплата 1500 лв., а минимална 650лв.

Средна заплата 1500 лв., а минимална 650лв.

Средна работна заплатата от 1500 лв. и минимална от 650 лв. до 2021г., когато е краят на мандата на кабинета Борисов 3. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов по време на откриването на конференцията Алианс за сближаване на заплатите в Европа. Затова и сред приоритетите на правителството било образованието.

Бойко Борисов посочи, че само за тази година в родните школа учат над 22 000 деца, които никога не са ходили на училище. "Може да си представите, каква огромна маса, която нито може да чете, нито може да пише", добави премиерът. Той отчете още, че над 700 млн. лв. са инвестирани в образователната инфраструктура, а заплатите на учителите са били увеличени двойно. По време на форума припомни още и за увеличението от 15 млн. лв., което получиха учените то БАН. Освен това били дадени и 10 млн. лв. на Софийския университет . Борисов посочи, че паралелно с това правителството е увеличило заплатите и в други сектори, давайки пример с нарастването на възнагражденията на полицаите и военните. Целта била създаване на конкурентнособна работна ръка.

Преди България e била рекламинирана пред инвеститорите с евтините си работници, а сега с квалифицираните си специалисти, добави още премиерът. Правителството инвестирало и в квалификацията, преквалификацията и допълнителните умения, които всеки един трябва да притежава, за да изпълнява служебните си задължения. Безработицата у нас пък намаляла под 6%.

Освен инвестициите в образованието положителен ефект върху това имало и промяната на икономическата ни структура,  благодарение на което сме поддържали стабилен ръст на БВП от около 4 процента. Според Борисов България вече 22 години доказва, че може да работи във валутен борд. „Имаме стабилен фискален резерв, огромен златен резерв, който пазим. Намалихме външния дълг на 25%. Какъв е рискът за чакалнята за еврозоната на България? Нулев. Егоизъм има, да. Заради начина, по които работим в момента, това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм“, подчерта премиерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.