Сребърните монети на БНБ поскъпнаха с до 40 лева

Сребърните монети на БНБ поскъпнаха с до 40 лева

Промяната засяга само част от колекционерските пари

Сребърните възпоменателни монети, емитирани от Българска народна банка (БНБ), поскъпнаха. При някои разликата нагоре е едва 9 лв., докато при други тя е между 30-40 лв., показва справка на „Монитор”.

Причина за увеличаването на цените е поскъпването на среброто на световните пазари. От началото на годината цената на благородния метал се движи между 17-18 долара за унция, а в средата на март претърпява срив и пада на около 12 долара. След това тя се възстановява,

от средата на май се наблюдава стабилно поскъпване

За последните дни среброто се продава за над 19 долара за унция, а в началото на тези седмица вече и по 20 долара.

Промяната в цените, която бе обявена в средата на миналата седмица, касае единствено сребърните парични знаци. Монетата „Цар Иван-Асен II” от серията „Средновековни български владетели” е с увеличена цена. Преди за нея колекционерите даваха 78 лв. Сега тя струва 87.60 лв.

Монетата е с частично позлатяване

в центъра на лицевата й страна има позлатен медальон e изобразен печат на цар Иван-Асен II. На обратната страна е изображение на конница, предвождана от цар Иван-Асен II, носещ на копието си нарушения мирен договор. Със същото увеличение е и монетата, с която отбелязахме 140 години от Освобождението на България. Монетата „Старият бряст в Сливен”, която също е от емисия 2018 г. и е с променена цена, поскъпва с 10.80. Новата й цена е 88.80 лв. Най-драстично е поскъпването при монетата „140 години Българска екзархия”, показва още проверката на „Монитор”. Тя е от емисия 2010 г. и отново е с частично позлатяване. На обратната й страна има авторско пластично композиционно решение по литографията на Николай Павлович „Паметник на църковния въпрос”. Първоначалната й цена е 60 лв. Сега обаче тя ще се продава на касите за 100.80 лв. Втора по поскъпване е монетата, с която отбелязваме 130 години от Освобождението.

Старата й цена е 44 лв., а новата - 70.80 лв.

Монетата „Спортна стрелба” с тираж 5000 бройки струва 48 лв. през 2008 г., когато е емитирана. Сегашната й цена е 61.20 лв. Не при всички обаче има промяна. Например монетата с Дряновския манастир продължава да се продава за 84 лв.

Това не е първата промяна в цената на паричните знаци. В края на май БНБ вдигна цената на част от монетите. Сребърната възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „100 години Университет за национално и световно стопанство“ вече не струва 72 лв., а 80.40 лв. Монетата по случай 150 години от създаването на Българската академия на науките (БАН) също поскъпна от 78 лв. на 84 лв. Най-малко е увеличението на монетата за „Кукери” от серията „Български традиции и обичаи” .Тя е поскъпнала с едва 1.20 лв. - от 78 лв. на 79.20 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.